Business

Zo zorg je ervoor dat je onderneming niet gehackt wordt

Hacked

Als ondernemer doe je er alles aan om niet ten prooi te vallen aan hackers, digitale oplichting en malware. En dat mag ook wel, want de regelgeving rondom dataprivacy is flink aangescherpt. Ransomware – software die op je computer terechtkomt en er alleen afgaat als je losgeld betaalt – is anno nu een grote bedreiging. Gelukkig kun je je er wel tegen wapenen, want wie maatregelen treft wordt minder snel de dupe van hackers. Maar hoe houd je ze buiten de deur? Diederik Twickler, medeoprichter van een bedrijf in de IT-dienstverlening én klant van House of Einstein geeft je 5 tips waarmee je je onderneming hack-proof maakt.

#1 Gebruik sterke wachtwoorden en houd daar controle over

Wist je dat een mens pak ‘m beet tweeëntwintig wachtwoorden moet onthouden? Als je niet wilt dat je gehackt wordt en het slachtoffer wordt van identiteitsfraude of oplichting, is het belangrijk dat je wachtwoorden sterk en uniek zijn. Voor elke website heb je weer een ander pasword nodig. Zo blijft de schade enigszins beperkt als een wachtwoord toch in verkeerde handen valt – door een hack, bijvoorbeeld. Het grote nadeel is weer dat complexe wachtwoorden moeilijk te onthouden zijn. Dan maakt dat aantal van twintig het er niet makkelijk op.

Gebruik daarom een hulpmiddel. Diensten als Lastpass1password en Keepass werken prima. Met deze oplossingen genereer je eenvoudig een sterk wachtwoord dat je veilig opslaat in de cloud. Bezoek je vervolgens de betreffende site, dan gaat inloggen automatisch. Lekker eenvoudig én veilig.

#2 Kies voor een dubbele beveiliging

Al eens gehoord van two-factor authentication (2FA)? Het is een extra beschermlaag over je wachtwoord. 2FA is gebaseerd op iets wat je kent (je wachtwoord) en iets wat je hebt (zoals een unieke pincode die naar je ge-sms’t wordt) of iets wat je bent (bijvoorbeeld je vingerafdruk). Grote bedrijven en banken gebruiken deze methode al jaren. Kijk maar eens naar de bank-app van ING en de e.dentifier van ABN AMRO.

Gebruik je inmiddels een wachtwoordmanager, doe dit dan in combinatie met 2FA. Maar overweeg 2FA zeker ook voor je Gmail of Outlook account, je website en je socialmedia-accounts. De Google Authenticator App voor iOS en Android is hiervoor bijvoorbeeld erg geschikt én wordt door veel webapplicaties ondersteund.

#3 Denk voordat je klikt

Ontvang je een mail vol onwaarschijnlijk mooie beloftes of vreemde instructies? Laat je niet verleiden tot het klikken op linkjes! Bekende phishingmails worden bijvoorbeeld uit naam van KPN, PostNL en diverse banken verstuurd en gaan over openstaande facturen, trackingcodes van verstuurde pakketjes of het online bijwerken van je gegevens. Let altijd op de volgende elementen:

  • Heeft de mail geen persoonlijke aanhef?
  • Lijkt de mail irrelevant?
  • Heeft de mail een bijlage of link die je moet aanklikken?

In al deze gevallen is het bericht per definitie verdacht. Twijfel je? Bel dan met de afzender en vraag of de mail legitiem is. Zie je een link, dan kun je je muis op de link houden zónder te klikken. Als de url een onregelmatigheid bevat, is de mail nep. Deleten, dus!

#4 Say yes to https

Voordat je gevoelige informatie zoals creditcardgegevens invoert, kun je op een simpele manier nagaan of de site veilig is: kijk of er linksboven in de browser https:// staat. Dit betekent dat de site beveiligd is met encryptie om je data te beschermen!

#5 Gebruik een VPN als je in het openbaar internet

Een VPN is een Virtueel Particulier Netwerk en essentieel om je te beschermen tegen ongewenste ‘meekijkers’. Vooral wanneer je gratis wifi gebruikt, bijvoorbeeld in hotels, op stations en in restaurants. Hartstikke handig, maar per definitie onveilig. Verstuur nooit wachtwoorden of andere gevoelige gegevens over zo’n verbinding. Log je namelijk in op Facebook, je online bankomgeving of je webmail, dan kan iemand zonder jouw medeweten je accountgegevens onderscheppen. Ondanks een beveiligde https- of SSL-website kan een slimme hacker tóch meekijken. Gebruik dus een VPN-dienst en surf er met een gerust hart op los!

Fokke Sukke hackers

 Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding. Benieuwd wat we zoal versturen? Vraag dan enkele voorbeelden aan, zo kun je ontdekken of onze service iets voor jou is!

Vraag voorbeelden aan

BewarenBewaren

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?