Business

Zo leer je van een afwijzing na een sollicitatiegesprek

Sollicitiatie

Je bent op gesprek geweest voor die leuke baan en nu hangt de werkgever hangt aan de telefoon. In de eerste paar zinnen geeft hij al aan dat je het niet bent geworden, want hij wil je liever niet in spanning houden. De moed zakt je inmiddels in de schoenen, want je vond dit echt een leuke baan. “We hebben een andere kandidaat gesproken die geschikter was”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Balen! Maar wat nu? Hoe moeilijk het ook kan zijn: het is belangrijk dat je omschakelt en bedenkt wat je kunt leren van de afwijzing, zodat je het in het volgende sollicitatiegesprek beter gaat doen. Dit telefoontje is je kans op echte feedback. Je hebt wel degelijk invloed op de mate waarin je dit krijgt. Rob Smiers van Droomcarriere vertelt je hoe je dit professioneel aanpakt.

Houd rekening met de omgeving waarin je je bevindt

Waar ben je als je wordt gebeld met dit teleurstellende nieuws? Als je in de rijs staat voor de kassa van de supermarkt en je niet goed hebt gezien wie er belde toen je opnam, is het verstandig om het gesprek kort te houden en te vragen of je later kunt terugbellen. Geef hierbij duidelijk aan dat je waarde hecht aan constructieve feedback van de werkgever en een aantal vragen hebt die je graag wilt stellen. Op deze manier kom je professioneel over en vergroot je de kans dat je relevante informatie over je sollicitatiegesprek zult krijgen

Je initiële reactie

Terug naar het gesprek: nadat je de werkgever geheel hebt laten uitpraten kun je als eerste aangeven dat dit nieuws oprecht een teleurstelling voor je is. Zo wek je empathie op waarmee je later in gesprek concretere antwoorden op jouw voorbereide vragen kunt krijgen. Maar eerst de belangrijkste tip:

Ga niet in discussie over de argumenten die de werkgever aandraagt. De keuze voor de functie is al gemaakt en jij bent het helaas niet geworden. Accepteer dat. Als je toch in discussie gaat of zaken over jezelf gaat verduidelijken zal de werkgever in de verdediging schieten; in de tegenduw-modus. Hij zal het gesprek zo snel mogelijk willen afronden en zijn kostbare tijd in andere dingen willen steken.

Stel goede vragen

Bedank de werkgever voor zijn toelichting; nog een scheutje empathie kan namelijk helemaal geen kwaad. Geef je aan dat je graag nog een aantal vragen wilt stellen, zodat je het bij een volgend sollicitatiegesprek beter kunt doen. Je maakt dus expliciet dat je vooruit kijkt. Dit laatste is van groot belang om zoveel mogelijk te voorkomen dat de werkgever politiek correcte antwoorden gaat geven omdat hij je niet wil kwetsen of geen zin heeft in de eerder genoemde discussie over zijn argumenten om jou af te wijzen.

Daarna stel je je vragen die je van te voren hebt voorbereid. Voorbeelden van goede, open vragen zijn:

  • Welke negatieve en positieve dingen vielen je op aan mijn houding tijdens ons gesprek?
  • Welke drie adviezen zou je mij meegeven ter voorbereiding van een nieuw, soortgelijk gesprek?
  • Op welke inhoudelijke punten heeft degene die het is geworden een streepje voor op mij?

Sluit het gesprek sterk af

Tot slot sluit je het gesprek af door de werkgever te bedanken voor zijn feedback. Ondanks je professionele houding kan het natuurlijk nog steeds voorkomen dat je geen bruikbare feedback krijgt. Werkgevers vinden het soms best moeilijk om hun keuze concreet toe te lichten. Zeker als de verschillen minimaal zijn. Dan geeft ‘een betere klik’ vaak de doorslag. En die is moeilijk onder woorden te brengen.

Blijf, zeker na een afwijzing, beseffen dat solliciteren een (sociale) vaardigheid is die je kunt leren en dat iedere sollicitatie een essentiële les is die je dichterbij je droombaan brengt. Je faalt niet, maar leert wat wel en niet werkt. Je traint jezelf. Je kunt ook altijd hulp inschakelen om een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. En mocht je twijfelen over de juiste outfit, lees dan ook onze kledingtips voor een sollicitatiegesprek.

 Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding. Benieuwd wat we zoal versturen? Vraag dan enkele voorbeelden aan, zo kun je ontdekken of onze service iets voor jou is!

Vraag voorbeelden aan

BewarenBewaren

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?