Business

Work-life balance: 7 tips waarmee je het leuk houdt voor jezelf

work life balance foto

Ik ben gezegend met stalen zenuwen, krijg energie van presenteren. Ik ben geen perfectionist en heb niet snel last van stress. Waar anderen nachten wakker liggen val ik elke avond als een blok in slaap. Ik weiger me druk te maken om dingen waar ik zelf geen invloed op heb en heb nooit zin om te lang te blijven hangen in negativiteit. Allemaal fijne eigenschappen waar ik dagelijks van profiteer. Met historisch hoge burn-out cijfers (13% van de beroepsbevolking), leek het me zinnig om tips voor een betere work-life-balance op te schrijven. Want hoe werk je aan je carrière én zorg je dat je het voor jezelf leuk houdt?

#1 Wees geen perfectionist

‘Perfectionistisch zijn’ klinkt goed, maar heeft veel nadelen. Als je streeft naar een perfect resultaat loop je het risico dat je nooit tevreden bent of dat er niets gebeurt. Als ondernemer kun je bijna niet perfectionistisch zijn, want er zijn altijd dingen aan je product die beter kunnen. Als ik perfectionistisch zou zijn, zou er nu nog steeds geen site online staan en zou er geen box de deur uit gaan. Want ik vind het niet perfect.

Ik neem genoegen met volledige inzet. Je hebt je best gedaan en er goed over nagedacht. Ook al kan het zo zijn dat je gaandeweg de verkeerde beslissing hebt genomen. Met de tijd krijg je nieuwe inzichten en dat zorgt ervoor dat je dingen anders wilt doen.

Perfect is wat mij betreft een illusie die altijd in de toekomst ligt. Maak er geen doelstelling van.

#2 Maak je niet druk om zaken waar je geen invloed op hebt

Hier ben ik heel erg goed in. Zaken waar ik geen invloed op heb probeer ik te nemen als een gegeven en te accepteren. Mensen die klagen over het weer vind ik gruwelijk irritant. Dat vind ik gewoon een enorme waste of time.

Toen ik mijn bruiloft organiseerde wist ik dat er dingen mis zouden gaan en dat er drama zou plaatsvinden. Het is tenslotte een familiefeest. Door me hier niet druk om te maken kon ik zelf enorm genieten.

Ik heb twee keer een keizersnede gehad en mensen vroegen me toen of ik dat erg vond. Dat verbaasde me, want ik had er zelf niet echt een mening over. Ik zag het als een gegeven waar ik zelf geen invloed op had. Ik richt me dan liever op het anticiperen op dit gegeven.

Er gaan natuurlijk ook dingen mis waar ik wel invloed op had en die vind ik wel heel vervelend. Denk aan een onderhandeling die stuk loopt of de manier waarop ik mijn team heb aangestuurd. Hier probeer ik wel over na te denken en mezelf te ontwikkelen.

#3 Vermijd negativiteit

Er zijn mensen die houden van klagen. Uiteraard doe ik hier soms graag aan mee. Maar het houdt voor mij ook weer snel op. Mensen die blijven hangen in negativiteit probeer ik te negeren. Je herkent ze aan het klagen over dingen als het weer en het geroddel over anderen.

Als er íets kenmerkend is aan het team van House of Einstein dan is het wel dat we ongekend positief zijn. We zien eerder kansen dan risico’s en proberen altijd te denken in ‘wat dan wel’ in plaats van ‘wat niet’. Wil je zelf minder stress ervaren? Probeer negativiteit te herkennen. Glimlach en laat het langs je heen glijden. Er iets van zeggen kan zich namelijk tegen je keren 🙂

#4 Start elke dag met de meest stressvolle activiteiten

In de ochtend zit je vol positieve energie. Gebruik deze energie om alle shit-dingen die je moet doen om te pakken. Je zult ervaren dat ze uiteindelijk meevallen. Hoe langer je het uitstelt hoe groter ze worden en hoe minder zin je erin hebt.

Als je dan halverwege de ochtend alleen nog maar de dingen moet doen die je leuk vindt, voelt dat als een bevrijding.

#5 Slaap

Een beetje een open deur, maar zorg voor voldoende slaap. Ik kom zelf net uit 2 jaren met amper slaap, door een slechtslapend kind, en begreep opeens waar een burn-out vandaan kan komen. Van deze periode leerde ik het belang van een slaapritueel voor kinderen. Maar waarom niet voor volwassenen?

Richt alles in je huis en leven in op een zo goed mogelijke slaap. Maak van je slaapkamer een hotel. Investeer in een goed bed en luxe zachte lakens. Neem elke dag de tijd om op te ruimen en je bed op te maken. Koop een comfortabele pyjama en sloffen. Zet je telefoon vanaf 21:30u op vliegtuigstand, ga in bad of lees iets onbenulligs.

Ik klink op dit moment als een oma. Maar ik geloof echt dat we slapen serieus moeten nemen om een leuk wakker leven te hebben. En daar hoort dit soort kneuterigheid bij.

#6 Accepteer dat bij keuzes winnen en verliezen horen

De levensles die ik kreeg van mijn studieadviseur in Delft. ‘Als je iets kiest, dan win je wat en dan verlies je wat. Dat hoort erbij’. Oftewel: je kunt niet alles hebben en je moet keuzes maken.

Als je heel erg twijfelt over het maken van een keuze, zijn er blijkbaar geen duidelijke voors en tegens, en is het in balans. Dan zijn beide keuzes goed. En dat betekent dat je iets gaat winnen, maar ook iets gaat verliezen. Een accepteetje.

Het krijgen van kinderen is natuurlijk de grootste levensles in deze kwestie. Je ontvangt je grootste geluk en enorme liefde, maar mijn hemel, wat geef je er veel voor op. Dit resulteert bij een aantal mensen in een crisis (‘de midlife crisis’).

Zorg ervoor dat jou dit niet overkomt en train jezelf in het accepteren van verliezen en denk na over wat je hebt gewonnen.

#7 De 60-urige werkweek is voor sukkels

De 40-urige werkweek stamt uit de tijd dat we faxten, brieven verstuurden en stempels zetten. Het werktempo lag een stuk lager, bovendien was er meer fysiek werk (even naar de postkamer lopen) en ‘lummeltijd’ (even een adres opzoeken in het straatboek). Met de komst van de computer en het internet is onze productiviteit meer dan vertienvoudigd. We kunnen dus bijna niet verwachten dat onze hersenen 40 uur productief zijn.

Ik denk dat de grote toename aan burn-out klachten (deels) te wijten is aan dat we te veel verwachten van onze hersenen, omdat we zoveel sneller werken. Overwerken betekent dus inleveren op jezelf. En daar heeft niemand wat aan (ook je werkgever niet).


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?