Ongecategoriseerd

Vergeet Netflix (even): tijd voor een docu van eigen bodem!

docus

Het is het eerste wat je doet zodra je vrije momenten rond de feestdagen hun intrede hebben gedaan: je tv of laptop openklappen voor een bingewatch-moment. Wat betreft beeldbuisvulling is er in deze periode helemaal niets te klagen. Zo hebben de Meilandjes weer een fijne kerstspecial en heeft Netflix allerlei fijne foute kerstfilms voor je in petto. Maar je vrije dagen zijn ook het moment om eens wat goeie documentaires van Nederlandse bodem te checken. We zetten er aan aantal voor je op een rijtje!

Chinese Dromen

Een retourtje naar China: iets wat misschien wel op je bucketlist staat. Ter voorbereiding raden we de serie ‘Chinese Dromen’ van Ruben Terlou aan, waarin Ruben je kriskras door het gigantische land meeneemt dat zo ver van ons lijkt af te staan. Maar Terlou, die door jarenlange reiservaring in China zelf vloeiend Mandarijn spreekt en goede relaties in het land heeft opgebouwd, weet verrassend dichtbij te komen. De politieke slogan van de huidige Chinese president Xi Jinping luidt ‘De Chinese Droom’. In de docu staan echter de dromen van de gewone Chinese man en vrouw centraal. En dat uitgangspunt levert beelden op die je mond doen openvallen, want sommige dingen kunnen echt alleen maar in China. Omdat het gezin nog steeds als hoeksteen van de samenleving wordt gezien, dromen veel Chinese burgers bijvoorbeeld van het hebben van een gelukkig gezin. Toch is het scheidingspercentage er hoog; iets wat onder andere komt door de groeiende onafhankelijkheid van Chinese vrouwen, de afkeer van huiselijk geweld en affaires buiten het huwelijk. Er worden verschillende middelen ingezet om het aantal scheidingen tegen te gaan. Zo verschaft de Chinese overheid bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een ‘proefscheiding’: een periode waarin ongelukkige stellen eerst even kunnen bedaren. Ruben reist mee met een ‘rijdende rechter’ die scheidingsaanvragen moet beoordelen – scheiden kan letterlijk in de eigen achtertuin. Ook is hij aanwezig bij een cursus waarin vrouwen leren hoe zij hun man gelukkig kunnen maken, maakt hij een intense relatietherapiesessie mee én loopt hij mee met een psycholoog die ‘Mistresshunter’ is: iemand die de maîtresses van vreemdgaande mannen overhaalt om met de affaire te stoppen. Tegelijkertijd krijg je ook een goede impressie van het indrukwekkende Chinese landschap: van de kilometerslange rijstvelden op het platteland tot de gierend drukke wegen in de stedelijke gebieden. De vier afleveringen over Chinese dromen kijk je in één adem uit, dus daarna kun je mooi de vorige series van Terlou (‘Langs de oevers van de Yangtze’ en ‘Door het hart van China’) over het machtige land bekijken.

Mijn seks is stuk

In songteksten en in films, in Netflix-series en op Instagram: seks is overal. Behalve in het leven van Lize Korpershoek. Haar behoefte aan seks is, sinds zij twee jaar een relatie heeft (met Tim Hofman), verdwenen. Hoe kan dat? En wat betekent dat voor haar relatie? In ‘Mijn Seks Is Stuk’ gaat Lize op zoek naar antwoorden op die vraag. Hiervoor gaat ze onder andere langs bij een seksuoloog, houdt ze persoonlijke gesprekken met haar vriend en met haar moeder (met die laatste maakte Lize eerder grappige YouTube-filmpjes) en probeert ze een ‘aanraakcursus’. Onlangs schoof Lize aan bij de DWDD om te praten over haar documentaire. Tafelheer Adriaan van Dis leek het niet helemaal te begrijpen waarom een jonge vrouw de twijfels en omtrent haar zo persoonlijke seksleven zomaar op YouTube zette (‘Wat moeten de toekomstige kinderen daar wel niet van denken?’). Toch denken wij dat heel wat mensen – vrouwen én mannen – de filmmaakster dankbaar zijn. Want hoewel seks overal en bij iedereen aanwezig lijkt te zijn, is Lize vast niet de enige bij wie het niet helemaal zoals gewenst gaat tussen de lakens. Cool: Lize maakte alle mooie animaties die in de docu te zien zijn zelf.

Mijn dochter de vlogger

Astronaut, voetballer of dokter: beroepen waar jij als kind misschien van droomde. Maar sinds sociale media hun intrede hebben gedaan, dromen veel kids van een carrière als vlogger. Sommige young ones maken zelfs al faam met hun eigen vlogkanaal. In veel gevallen hebben zij hun fame ook te danken aan hun ouders, die hun kinderen naar optredens en events chauffeuren en brainstormen over de content. Maar naast de lucratieve barterdeals met kledingmerken en al die aandacht heeft het vloggersbestaan ook een keerzijde, zoals weinig privacy en bestaansonzekerheid. Deze docu geeft een inkijkje in de wereld van de kindvloggers én hun ouders. Zo wordt de 13-jarige Nina uit school door haar moeder slash manager onthaald met thee en koekjes. Het zijn geen lastige sommen uit het wiskundehuiswerk waar ze samen hun hoofd over breken; dat is de vraag: ‘Welke Instagramstory ga ik posten?’ Ook helpen haar ouders Nina bij het maken van een geschikte selfie, en gaan met haar mee als zij op een event handtekeningen moet uitdelen aan duizenden gillende fans. Jaylinn (9) houdt met haar ouders vergaderingen aan de keukentafel over hoe ze haar ingedutte vlogkanaal een boost kan geven om zo meer volgers te krijgen. Zij willen ook wel optreden in de grappige sketches die Jaylinn voor ogen heeft. Maar ook de allerjongsten ontkomen niet aan Instafame en YouTube-beroemdheid. Jaydie van slechts drie jaar oud maakt samen met haar moeder – die ervan baalt zelf niet doorgebroken te zijn op jonge leeftijd – filmpjes waarin ze nieuwe soorten speelgoed test. Ach, hopelijk willen jouw kinderen wel gewoon dokter of juf of meester worden…

Tygo in de Psychiatrie

In Nederland kloppen 1 miljoen mensen aan bij de GGZ voor hulp bij hun psychische problemen. Om iemand in aanmerking te laten komen voor een behandeling, is het volgens de Nederlandse gezondheidszorg nodig dat deze psychische klachten een naam krijgen. Depressie, ADHD, angststoornis: een greep uit het scala aan labels voor psychische klachten. Het labelen van mensen kent keerzijdes en die worden in de documentaire pijnlijk duidelijk. Presentator Tygo kreeg als kind al het label ‘ADHD’ en weet uit eigen ervaring hoe bepalend een label kan zijn. Niet alleen voor de manier waarop je naar jezelf kijkt, maar ook hoe anderen met je omgaan én welke hulp en medicijnen je krijgt. Tygo kijkt naar wie er achter de psychische labels schuilen. Zo bezoekt hij een 21-jarige jongen, die in korte tijd 13 (!) verschillende diagnoses voor dezelfde psychische problemen kreeg. Vanwege de onduidelijkheid over welke labels nou op hem van toepassing zijn, krijgt deze jongen op dit moment geen passende hulp. Ondanks hij dat graag zou willen, kan hij niet studeren, en ziet hij, opgesloten in zijn badkamer, zijn leven aan zich voorbijgaan. Daarnaast spreekt Tygo met nog een aantal andere schrijnende gevallen, waaronder een man die onder invloed van medicijnen zijn vrouw bijna dood wurgde en een jonge vrouw die vier jaar lang de verkeerde behandeling kreeg omdat haar diagnose verkeerd werd gesteld. Deze mensen worden allemaal niet op een sensationele manier in beeld gebracht, maar op een respectvolle manier aan de tand gevoeld door de sympathieke presentator. ‘Tygo in de Psychiatrie’ is een sterke docu die stelling durft te nemen en (hopelijk ook de GGZ) aan het denken zet.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?