Lifestyle

6 tips voor een niet-saai en origineel kerstdiner

hoofd foto kerst 1 1 1

De leukste tijd van het jaar? Eerder te druk of oersaai. Na de zoveelste lange zit aan de eettafel heb je spijt dat je niet rookt. Dan kon je tenminste even naar buiten. Tijd voor verandering! Een nieuwe blik op een eeuwenoude traditie. Meer #foodie, meer #DIY, meer #goodlife. Met deze 6 tips wordt kerst dit jaar wel leuk.

Kersttip #1: De DIY cocktailbar

Hoor je het jezelf al 128x zeggen? ‘Wil je nog wat te drinken?’. Zorg goed voor je gasten (en jezelf) en richt een goede bar in. Dat kan heel basic door een goede tafel te voorzien van glazen en drank. Maar je kunt er ook iets bijzonders van maken. Kies van tevoren drie cocktails (die je zelf lekker vindt) en zorg dat die ingrediënten aanwezig zijn. Tips voor winterse cocktails zijn Dark & Stormy, Moscow Mule en Gin Tonic met sinaasappel en kruidnagel. Print de recepten uit zodat de gasten zelf aan de slag kunnen gaan. De meeste mensen vinden het heerlijk om zelf een beetje aan te klooien. Misschien ontpopt je zwager zich opeens als sublieme shaker. Wil je er echt een feestje van maken? Investeer dan in wat sjieke cocktailsupplies.

Kersttip #2: De winter BBQ

De kunst van een leuke kerst is dynamiek. Zorg dat je niet de hele tijd in dezelfde ruimte bent. Organiseer bijvoorbeeld een winter BBQ: warme trui aan, vuurkorf erbij, kerstmuziekje door speakers en grillen maar. Zorg dat je BBQ op tijd aanstaat en goed warm wordt. Om het feestelijk te maken ga je niet voor het standaard vlees van de supermarkt, maar kies je een paar mooie recepten uit, bijvoorbeeld uit een BBQ kookboek (zoals Smokey Goodness van Jord Althuizen). Maak het extra gezellig bij de BBQ door er een sta-tafel en wat hapjes bij te zetten.

Kersttip #3:  Petanque of Jeu de Boules

Uren lang drinken en kletsen: op een gegeven moment word je gewoon moe. Zorg dus altijd voor een activiteit. Een activiteit die het goed doet bij mijn familie is Jeu de Boules. Regel een setje, zorg voor een aangeharkt stuk tuin en ga los. Let op: sommige ooms kunnen opeens bloedfanatiek worden. Heb je helemaal niets met ballen? Een wandeling, kampvuur of een bordspel zijn ook goede activiteiten.

Kersttip #4: Wijn proeven

wijn proeven, kerst tipsNa de welkomstcocktail is het tijd voor… een wijntje. Besteed extra aandacht aan de wijn en maak hier een soort wijnproeverij van. Hoe doe je dat? Door elke wijn in ieder geval aan te kondigen en kort het verhaal achter de wijn te vertellen. Heb je totaal geen kennis van wijn? Ga na of een van je gasten dit misschien wel heeft. Laat hem of haar de wijnproeverij voorbereiden. Grote kans dat diegene dat leuk vindt, en jij hebt weer een leuke toevoeging aan de dynamiek van de avond.

Kersttip #5: De saladebar

Nog een in de categorie Do It Yourself: maak een saladebar. Het liefst lekker Amerikaans, op een luxe, aangeklede kar die langs de tafel kan rijden. Serveer hier ingrediënten op voor een heerlijke salade. Denk aan verschillende soorten sla, gegrilde groenten, kazen, noten en peulvruchten. Serveer er verschillende soorten dressings bij. Het leukste is als er ook een ‘Chef de Salade’ is. De favoriete ingrediënten van de gast worden gemixt in een grote slakom en vervolgens geserveerd. Iets soortgelijks zou je overigens kunnen doen met de kaasplank of een toetjeskar.

Kersttip #6: Top 2000

dansen met kerst Mijn favoriete tip. Stel je eigen Top2000 samen. Spotify maakt deze actie bijzonder makkelijk. Vraag iedereen bij binnenkomst zijn favoriete (dans-)nummer op te schrijven. Zet alle nummers in een lijst (of laat dit je neefje doen). Na het diner gaan de tafels opzij en kan het dansen beginnen. Wie had gedacht dat jullie ingetogen familie zo uitbundig kon zijn? De ‘digital nomads’ onder ons maken het nog interessanter en vragen hun familieleden hun favoriete YouTube filmpje (bijv. van max 10 minuten) te delen.

Ik wens jullie een heerlijke, onvergetelijke kerst!


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?