Mode en Stijl

Stijl volgens de Tweede Kamer: 11 ministers onder de loep

stijl2ekmr

Nu de feestbegroting voor het komende jaar op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt, kunnen we ons ongegeneerd richten op de stijl van onze politici. We laten de Prinsjesdag hoedjes van de vrouwen even voor wat ze zijn en richten ons juist op de mannen. Want hoe gaan de heren politiek leiders van dit land gekleed? Een analyse van de stijl van verschillende ministers van ons land. Uiteraard met kant-en-klare stijltips voor elke man zodat er wat van opgestoken kan worden.

#1 De stijl van Mark Rutte

Mark Rutte leidt aan het ‘pak of capuchontrui-syndroom’. Loop jij ook dagelijks in pak? Dan herken je dit gedrag wellicht: zodra je je pak niet aan hoeft spring je in relaxte, bijna jogging-achtige kleding. Heel terecht natuurlijk dat je lichaam na zo’n dag in uniform behoefte heeft aan wat meer comfort. En goed te weten: er is ook comfortabele, modieuze kleding.

Stijltip voor Mark: houd je vast aan comfort, gun jezelf weekend. Kies voor kledingstukken die lekker zitten. Overigens betekent dit niet ‘slécht zitten’ of ‘er niet uitzien’. Er zijn voldoende items die lekker zitten én goed staan. Om niet op comfort in te leveren is ‘stretch’ je nieuwe beste vriend. Stretch in je spijkerbroek, stretch in je chino (katoenen broek), stretch in je bovenstukken. Denk aan een overhemd met stretch in plaats van zijn stugge katoenen variant. Of kies voor mooie truien en longsleeves, deze zitten vrijwel altijd comfortabel.

#2 De stijl van Ard van der Steur

Ard van der Steur - Prinsjesdag kleding

Oranje boven! Ard van der Steur is zo toegewijd aan zijn partij dat hij elke dag als lopend uithangbord wil dienen. Of zou iemand hem tijdens een kleuranalyse verteld hebben dat ‘Oranje echt zijn kleur is?’. Het staat hem best, maar om nou elke dag hetzelfde kunstje te doen, dat verveelt. Bovendien is de kans klein dat de kiezer zich laat beïnvloeden door de (niet zo mooie) kleur van je das.

Stijltip voor Ard: verander zo nu en dan iets aan je uiterlijk en laat oude rituelen los. Mensen vinden verandering aan je uiterlijk leuk. Niet voor niets verandert Beyoncé elk seizoen van kapsel. Ard versus Beyoncé? Dat klinkt als een onrealistische vergelijking, maar de kern van het verhaal is: verandering trekt aan. Voor de kiezer, klant, collega’s, de media: ze blijven hangen als jij blijft vernieuwen. Een nieuwe bril, een ander kapsel, een andere kleur das… Living on the edge, Ard!

#3 De stijl van Klaas Dijkhoff

Klaas Dijkhoff - Prinsjesdag kleding

Stiekem kennen wij Klaas iets te goed en geloof ons, Klaas is een smaakmaker als het gaat om stijl. Hij is de dandy van de Nederlandse politiek. Naast zijn hippe dassen heb je misschien ook al zijn armband gespot. Het zou ons niets verbazen als Klaas hiernaast als popartiest door het leven gaat. Van dit gevoel voor mode en stijl zien we de laatste tijd helaas maar weinig terug in de politiek. Hij zou wel wat meer van zijn ‘preppy’ smart casual look mogen uitdragen.

Stijltip voor Klaas: ga vaker smart casual gekleed, ook in je ambtsfase. Natuurlijk begrijpen wij dat een pak in veel situaties goed is omdat het een neutrale uitstraling geeft. Maar ‘speel met stijl’ en probeer kleding ook op een andere manier voor je te laten werken. Bijvoorbeeld door een brug te slaan naar de kiezer met een minder formele outfit. Inspireer zakelijk Nederland en laat zien dat zakelijk niet alleen ‘in pak’ is. Kies bijvoorbeeld voor een goed jasje op een mooie chino. Je kunt ‘t het hebben.

#4 De stijl van Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem - Prinsjesdag kleding

Jeroen Dijsselbloem is stijlvoller dan je denkt. Hij (of zijn vrouw) heeft een voorliefde voor de kleuren petrol, blauw en paars. Hij laat hiermee zien dat kleur goed staat, vooral als je wat ouder en/of grijzer wordt: kleur ‘haalt je op’.  Voor Dijsselbloem eigenlijk alleen maar complimenten. Zijn pakken sluiten perfect aan en zijn bijzonder, zonder uit de toon te vallen.

Stijltip voor Jeroen: never change a winning team. Blijf bij je kleurencombinatie, deze staat je goed. Tip voor het gewone volk: kies liever voor een sprekende kleur (koningsblauw, navy, petrol) dan grijs. Grijs staat eigenlijk alleen als je zelf verre van grijs bent.

#5 De stijl van Lodewijk Asscher

Kledingstijl Lodewijk Asscher - Prinsjesdag kleding

De kledingkast van Lodewijk Asscher bestaat waarschijnlijk uit het tricolore-principe: drie verschillende pakkleuren en drie verschillende daskleuren. Google maar eens op zijn naam; er wordt verdraaid weinig afgewisseld. En als hij zich dan in een wat informelere setting bevindt wordt de plank volledig misgeslagen door een oud shirt met een logo van een merk dat in de jaren ’90 nog cool was. Nee, Lodewijk, nee.

Stijltip voor Lodewijk: Treed eens buiten je comfort zone. Op sommige foto’s treffen we je aan zonder stropdas, met het bovenste knoopje van je overhemd open. Zie je wel, de wil is er, nu nog wat meer durf. Een goed smart casual jasje met een mooi overhemd doet wonderen en geeft je al gauw een uitgesprokenere look.

#6 De stijl van Ronald Plasterk

Ronald Plasterk - Prinsjesdag kleding

Vandaag is rood! Net als Ard leidt ook Ronald aan het ‘goed-is-goed-syndroom’ als het om kleding gaat. Zijn rode das heeft hem ver gebracht en hij houdt hier angstvallig aan vast. Hoort natuurlijk ook bij zijn partij. Bovendien heeft Ronald ergens gelezen dat rood macht uitstraalt. Klopt wel; een rode das wordt met macht geassocieerd. Kijk maar naar de Amerikaanse president. Maar let op: het gaan dan om de wat oppervlakkige, klassieke vorm van macht en status. De leider van de toekomst hoeft zich echt niet te profileren middels de kleur van een das.

Stijltip voor Ronald: skip de harde kleur rood en ga voor ‘off-tonen’ van rood. Denk: aubergine, bordeaux,  koraal, framboos, chinees rood. Dit maakt je direct stijlvoller zonder af te doen aan je herkenbaarheid. Het baardje mag overigens blijven.

#7 De stijl van Jesse Klaver

Jesse Klaver kledingstijl - Prinsjesdag kleding

Jesse Klavers Tweede Kamer-outfit getuigt niet bepaald van originaliteit. Altijd weer dat donkerblauwe pak met een wit of lichtblauw overhemd, de zoveelste politicus met gebrek aan stijl. Maar het gaat pas echt goed mis als hij zich op informele plekken begeeft en zich ‘casual’ probeert te kleden. Enkel het nette jasje uit is namelijk verre van casual. Het studentenimago kleeft nog altijd aan deze jonge politicus en dan is het dragen van te grote overhemden met opgestroopte mouwen wel het laatste wat je moet doen om alle zeilen bij te zetten voor een credible look.

Stijltip voor Jesse: wil je dan toch een goed shirt dragen, laat je er dan eens een goede aanmeten. Een mooi getailleerd, slim fit exemplaar werkt al gauw in je voordeel. En misschien is een beetje baard wel goed tegen dat jonge imago. Just sayin’!

#8 De stijl van Henk Kamp

Henk Kamp - Prinsjesdag kleding

The boy with the striped tie. Henk Kamp draagt het liefst een gestreepte das. Helaas voor Henk is de das met diagonale streep uit. Strepen zien we überhaupt weinig tegenwoordig, zelfs overhemden met streep zien we steeds minder. Anno nu zijn overhemden of dassen met prints juist meer grafisch en ‘all-over’. Denk aan een bloemetje, stipje of wafelstructuur.

Stijltip voor Henk: kies voor een effen das of das met een all-over print. Liefst geweven in de structuur van de das. Of wordt – als de gelegenheid het toelaat – wat toegankelijker en meer up-to-date: laat je das eens thuis.

#9 De stijl van Eric Wiebes

Erik Wiebes - Prinsjesdag kleding

Eric houdt van overhemden met dubbel manchet. En dat getuigt van ijdelheid. Het dragen van dubbele manchetten is een typisch Engels en Nederlands gebruik. Italianen dragen het zelden. Het zit in de weg bij schrijf- en computerwerk. Daarnaast moeten er manchetknopen bij worden gedragen en daar kun je al gauw de plak mee misslaan (niemand wil immers de Eiffeltoren aan je mouw zien hangen).

Stijltip voor Eric: ontdek het gemak van een overhemd met enkel manchet. Wil je toch laten zien dat je aandacht hebt besteed aan je outfit? Kies dan voor een overhemd met subtiele details. Zoals een gekleurd stiksel, apart knoopje of gekleurd biesje.

#10 De stijl van Koning Willem-Alexander

Willem Alexander - Prinsjesdag kleding

Waarom Maxima haar man naar buiten laat gaan in zulke wijde overhemden is ons echt een raadsel. Zou ze te druk zijn met haar eigen outfit en het niet zien? Of staat in de wet dat het model van het overhemd van de koning onder geen beding mee mag gaan met de tijd? Wij hangen ook graag de vlag uit. Maar om hem nou om je heen te laten wapperen….

Stijltip voor Wim-Lex: vraag bij de hofleverancier naar een ‘slim fit’ overhemd. Oftewel: aangesloten. Omdat alles op maat wordt gemaakt voor het koningshuis moet dit geen probleem zijn. Zo’n 5 cm minder in de taille doet al veel goeds. En het pak met die eeuwige krijtstreep mag overigens ook achterwege blijven.

En dan nog dit: de stijl van Hans Spekman

Beste Hans. Je krijgt een 10 voor het doorbreken van de dresscode op het Binnenhof… Maar bel ons even voor gratis stijladvies: 06-38777738.

hans spekman Prinsjesdag kleding

Bron hoofdfoto: wnl.tv


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?