Business

De sleutel tot succes volgens Alibaba’s CEO Jack Ma

jack ma hero

De carrière van Jack Ma, CEO van ’s werelds grootste e-commerce website Alibaba, kent een bijzonder pad. Hij verdiende ooit slechts $12 per maand als leraar Engels; tegenwoordig is hij met zijn bedrijf volgens Forbes goed voor een kleine 28 miljard.

Het begon allemaal toen hij in de beginjaren van het internet zocht naar informatie over Chinees bier, maar niets aantrof. Hij vond überhaupt weinig over zijn geboorteland. De snel in elkaar geknutselde webpagina met informatie over China die hij erna online zette zorgde voor tientallen reacties. Hij ontdekte de kracht van het internet en groeide uit tot een ware online ondernemer.

Na het verkopen van zijn eerste internetbedrijf richtte hij eind jaren negentig Alibaba op: een site die Chinese exporteurs verbindt met bedrijven over de hele wereld. Inmiddels is het platform goed voor 80% van de online transacties in China.

Maar hoe heeft Jack Ma dat allemaal voor elkaar gekregen? Deze 4 punten behoren tot zijn leiderschapsstijl.

#1 Maak je zorgen over de toekomst

Jacks eerste les is op het eerste gezicht niet zo’n heel bijzondere. Want waarschijnlijk ben je als bedrijf toch wel bezig met de toekomst. Maar waar het volgens hem echter vaak misgaat is dat je als midden- en kleinbedrijf maar voor een korte periode een meerjarenplan hebt. Kijk niet naar waar je over een jaar wilt staan, maar kijk waar je over minimaal vijf jaar wilt staan, is dan ook zijn advies. Wees je concurrentie altijd een flinke stap voor en bedenk je wat voor gevolgen de beslissingen die je maakt voor je rivalen hebben.

Jack begon iedere meeting met zijn medewerkers door te vertellen dat hij bij de top 10 websites van de wereld wilde horen. Ook moest Alibaba minstens 80 jaar succesvol kunnen zijn. Later breidde hij het uit naar 103 jaar; 80 was blijkbaar niet ambitieus genoeg. 99 van de 100 keer haal je dit soort doelen niet; maar als je ze niet als doelen stelt zal het er ook niet van komen. Het houdt iedereen scherp.

Jack Ma

#2 Leer van je fouten, want opgeven is pas écht falen

Als je opgeeft is dat volgens Jack Ma de grootste vorm van falen. Ook al is het niet gelukt om je doel te bereiken, maar heb je wel je uiterste best gedaan, ben je succesvol. Dat succes zit ‘m in doorzettingsvermogen en het vermogen om je fouten in te zien en ervan te leren. Houd daarnaast ook je ogen open voor de concurrentie, want ook door andermans fouten te besutderen kun je de concurrentie voor zijn:

“A lot of people fail for the same reason. If you know why people fail and you learn from that, you can make a correction.”

#3 Zie je concurrentie niet als vijand, maar als vriend

Eén van de unieke aspecten van de filosofie van de Alibaba-topman is die van vriendschappelijke concurrentie. Hij ziet ze namelijk niet als vijanden, maar juist als vrienden waar hij van kan leren en door wie hij wordt uitgedaagd om het uiterste uit zichzelf te halen.

#4 Zorg dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft

Jack Ma begrijpt als geen ander dat het lastig is om het vertrouwen van al zijn medewerkers, businesspartners of investeerders te winnen. Hij schat dat een groep van zo’n 30% van deze mensen het altijd oneens zullen zijn. Hij is er zeker van dat je je medewerkers meekrijgt door ze te overtuigen van een groter doel. Vergeet die hunger for the money en concentreer je op de missie van het bedrijf en de oplossing die je samen biedt voor de gebruiker.

Ondernemerslessen van Jack Ma van Alibaba.com

 Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding. Benieuwd wat we zoal versturen? Vraag dan enkele voorbeelden aan, zo kun je ontdekken of onze service iets voor jou is!

Vraag voorbeelden aanBewarenBewaren

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?