Mode en Stijl

Schoenenregels voor elke dresscode

schoens

Dresscodes zijn bedoeld om het mensen makkelijker te maken om bepaalde kleding te kiezen. Wanneer er op een uitnodiging van een feest of speciale gelegenheid een dresscode staat vermeld, hoor je deze volgens de etiquette te volgen. De kledingvoorschriften zijn echter niet altijd even duidelijk, vooral wanneer het om schoenen gaat. Gastblogger Amber van dresscode.nl helpt je daarom een handje op weg. In dit artikel lees je haar tips over welke schoenen je hoort te dragen bij de belangrijkste traditionele dresscodes.

De smart casual dresscode

Mijn favoriete dresscode! Bij deze dresscode is het belangrijk dat je de juiste balans weet aan te brengen tussen formele kleding en informele, casual kleding. Je combineert dus formele kledingstukken met casual items. Je schoenen zijn perfect geschikt om ‘nette’ elementen aan te brengen in je casual outfit. Zo kun je casual kledingstukken zoals een spijkerbroek of chino goed combineren met een paar nette, zwarte of bruine veterschoenen. Denk hierbij aan leren of suède schoenen en kies eerder voor een donkere kleur dan voor een lichte kleur. (Te) lichte schoenen schreeuwen namelijk om aandacht.

Ook is het bij smart casual mogelijk om een paar sportieve sneakers te dragen onder je casual outfit. Kies voor simpele sneakers met neutrale kleuren, zoals wit, zwart, grijs of donkerblauw. Het geeft een nonchalante look wanneer je sneakers matchen met formele kledingstukken zoals een pantalon, blazer, pullover of net overhemd. Let wel op: sneakers zijn niet voor elke gelegenheid geschikt. Houd daar dus goed rekening mee!

Smart casual schoenen
Bron afbeelding: fashionbelief.com

Tenue de Ville

Bij tenue de ville dragen heren doorgaans een maatpak in effen zwart, blauw of grijs. Tot voor kort werd een bruin pak als not-done beschouwd, maar tegenwoordig is een bruin exemplaar ook toegestaan. Het betreft een goed aangesloten pak, bestaande uit een slim fit blazer en een pantalon met slanke pijp. Bij het pak draag je een overhemd met een lichtere kleur dan het kostuum en tevens wordt het dragen van een stropdas bij deze dresscode aangeraden. Bij tenue de ville horen nette leren of suède schoenen. De schoenen moeten goed passen bij het pak en zijn meestal zwart of bruin van kleur. Het doel van deze dresscode is een elegante uitstraling; óók de schoenen dragen hieraan bij.

Tenue de ville schoenen
Bron afbeelding: esquire.nl

City chic

Bij deze dresscode is het belangrijk dat je netjes en vooral trendy voor de dag komt. De dresscode is overgewaaid uit New York, waar men het liefst kleding draagt van dure designers. Dat vergt dus wel een iets dikkere portemonnee. Het is de bedoeling dat je met je supertrendy outfit een hele dag kunt doorkomen; omkleden is niet nodig: you just need one outfit for all occasions. Bij deze dresscode is het belangrijk dat je zichtbaar aandacht hebt besteed aan je outfit, verder staat New York Chic bekend als een vrije dresscode. Ook met de schoenen heb je de vrije keuze, wel dienen de schoenen het liefst van gerenommeerde merken te zijn die minstens even stijlvol zijn als je pak. Met een paar chique schoenen zit je altijd goed, maar ook stijlvolle sneakers uit het hoogste segment behoren tot de mogelijkheden. Mocht je keuze op sneakers vallen, kies dan voor een exclusief paar van één van de meest trendy sneakermerken.

City chic schoenen
Bron afbeelding: pinterest.com

Cocktail attire

Bij deze dresscode gaan mannen gekleed in smoking of een donker pak. Je outfit hoort feestelijk, simpel en vooral classy te zijn. Je schoenen dragen bij aan deze classy uitstraling; draag daarom nette, gladde schoenen die goed passen bij de smoking of het pak. De kleur van de schoenen mag er niet uitspringen; kies eerder voor schoenen die in lijn liggen met je kostuum. Dit betekent dat je bij een zwart kostuum zwarte of donkerbruine schoenen draagt. Bij een grijs pak draag je zwarte of camelkleurige schoenen en bij bruin kun je kiezen voor (bruine) leerkleuren. Bij een donkerblauw pak zijn naast leerkleurige schoenen ook zwarte schoenen mogelijk.

Cocktail attire schoenen
Bron afbeelding: fiesta.com

Business casual

Business casual is de look van de zakenman anno 2016. Deze dresscode is een mix van formele en casual kleding, ontstaan voor de moderne zakenman. De moderne zakenman hecht veel waarde aan kleding en gebruikt zijn kleding om professioneel over te komen op klanten en zakenpartners. Een belangrijk kenmerk van deze dresscode is dat je je persoonlijke stijl en smaak in je look verwerkt. Bij een business casual outfit horen formele schoenen, maar ook hier geldt dat je deze kunt aanpassen aan je persoonlijke stijl. Lace-up boots, (oxford) brogues, leren schoenen of platte loafers (comfortabele, lage schoenen) behoren allemaal tot de mogelijkheden. Houd het bij de kleuren zwart, bruin of grijs en zorg ervoor dat je schoenen goed matchen met je outfit.

business casual schoenen
Bron afbeelding: heeyfashion.com

White tie

Deze dresscode is de meest formele dresscode waarbij heren worden verwacht in rokkostuum. Het rokkostuum bestaat uit zwarte pantalon, een wit overhemd met openstaand boord, een wit gilet en een zwarte jas met zijden revers en een lange achterkant. De enige gepaste schoenen bij deze dresscode zijn gladde, zwarte lakschoenen.

Black tie

Ook bij black tie worden gladde, zwarte schoenen gedragen. Deze dresscode is iets minder formeel dan white tie, maar ook voor deze dresscode geldt dat er nette, zwarte lakschoenen worden gedragen.

black en white tie schoenen

Bron afbeelding: bloglovin.com

Over House of Einstein

Dit is de blog van House of Einstein: dé online personal shopping service voor mannen. Ontmoet je persoonlijke Outfitter via Skype of Facetime. Op basis van deze kennismaking stelt zij een box met herenkleding voor jou samen. Meld je aan en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Meer informatie →

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?