Business

Maak kennis met Ronald Prins: de James Bond van de Lage Landen

ronald prins house of einstein

Iedere maand kiezen we een bijzondere ondernemer én klant van House of Einstein en roepen we deze uit tot onze Mr. Einstein. Dit maal is het Ronald Prins, co-founder en CTO van cybersecuritybedrijf Fox-IT. We spraken hem over zijn werk, zijn idealisme en zijn trots: een eigen codeermachine.

Hij werkte bij de geheime dienst, beveiligt Nederlandse staatsgeheimen en jaagt op hackers: het leven van Ronald Prins (47) klinkt als een jongensdroom. De machtigste nerd van Nederland, zoals Vrij Nederland hem ooit noemde, studeerde in 1994 af aan de TU Delft, waar hij Technische Wiskunde deed en zich specialiseerde in cryptografie. Al tijdens zijn studie scande hij als hobby politiefrequenties met zijn eigen apparatuur, een kwajongensstreek waar veel jonge hackers zich schuldig aan maken.

Na zijn afstuderen ging hij aan de slag bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en in 1999 werd het tijd voor de volgende stap: een eigen bedrijf. Samen met Menno van der Marel richtte hij cybersecuritybedrijf Fox-IT op. Zeventien jaar later is hij dé expert op het gebied van computercriminaliteit, leidt hij een alsmaar groeiend bedrijf en is hij een veelgevraagde gast in programma’s als Pauw en De Wereld Draait Door.

Ronald Prins met quote

Huilende mensen

Zorgen voor een veilige(re) samenleving, dat is de reden dat hij ooit met Fox-IT begon. “Ik ben een enorme idealist. We moeten hard aan de slag met de veiligheid rondom internet, anders wordt het één grote rotzooi.” Als voorbeeld noemt hij de cybercriminelen die ontzettend veel geld verdienen met afperssoftware, zoals Ransomware. Prins: “Als je dat op je computer krijgt, moet je zomaar vierhonderd dollar betalen om het eraf te krijgen. We krijgen huilende mensen aan de telefoon die niet meer bij de foto’s van hun overleden partner kunnen. Ik vind het triest dat dit soort jongens maar door kan gaan.”

Om dit soort criminelen te kunnen stoppen, moet zijn bedrijf constant innoveren. “Als wij iets bedenken qua verdediging, bedenkt de aanvaller iets om daaromheen te kunnen. Om bij te blijven is het van belang constant goede mensen aan te trekken. Er komen jochies van achttien binnen die nog geen studie hebben afgerond, maar wel heel goed kunnen hacken. We hebben hen hard nodig om het tempo bij te houden.”

Enigma-code

Ooit was Prins zelf zo’n jonge hacker. Inmiddels staat hij aan het hoofd van een groot bedrijf dat opereert in tientallen landen. Waar heeft hij het leidinggeven geleerd? “Niet. Ik weet ook niet of je dat kunt leren, dat moet een beetje in je zitten. Je moet vooral een inspiratie zijn voor anderen.” Zelf laat Prins zich ook inspireren. Door Alan Turing bijvoorbeeld. “Hij is degene die in de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma-code kraakte. Heb je The Imitation Game gezien? Hij heeft de oorlog twee jaar verkort doordat het hem lukte de code te kraken. In de jaren vijftig, na de oorlog, wilde hij graag doorgaan, maar als je voor de Britse geheime dienst wilde werken moest je gescreend worden. En uit die screening kwam naar voren dat hij homo was, waarna hij geïnjecteerd werd met oestrogeen en dergelijke. Triest. Hij is wel de man die de wereld gered heeft.”

Ronald Prins met codeermachine

Scheidslijn

En zo klinkt in alles wat Prins zegt respect voor zijn vak(genoten) door. Zijn doel is dan ook niet om veel geld te verdienen, maar om een bijdrage te leveren aan de samenleving, om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Een belangrijk onderdeel daarvan is goed nadenken wie je wel of niet accepteert als klant. “We hebben een heel model om ons te helpen bij dat soort beslissingen. Om te bepalen waar de scheidslijn tussen aanvallen en verdedigen ligt. We hebben ook lijsten met landen waarmee we wel of niet willen samenwerken. Om een voorbeeld te noemen: in China is veel censuur, er is weinig internetvrijheid. Hier willen wij geen bijdrage aan leveren met onze technologie en diensten. Zoiets is een behoorlijke investering, maar je kunt daardoor naar de buitenwereld toe wel beter uitleggen waarom je doet wat je doet.”

Plan b

Doordat Prins in zoveel landen actief is –- moederbedrijf NCC Group heeft 35 kantoren wereldwijd – ziet hij als geen ander waar Nederland staat als het gaat om cybercriminaliteit. “Het interessante is dat we in Nederland vooroplopen. We hebben hier als eerste elektronisch bankieren ingevoerd bijvoorbeeld, waardoor we ook de eerste criminaliteit kregen op dat vlak. En daar hadden we ook als eerste weer een antwoord op. Je merkt dat andere landen nu pas gaan digitaliseren. En die hackers gaan mee. In Nederland hebben we daardoor nauwelijks meer bankfraude.”

Hoe mooi dat ook klinkt, er zitten ook nadelen aan. Prins: “We zijn zo digitaal dat we tegelijkertijd het meest kwetsbare land van de wereld zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar het systeem waarmee onze pinpasjes werken. Bedenk eens wat er gebeurt als dat uitvalt.” Terwijl hij dat zegt loopt hij naar zijn trots: zijn eigen codeermachine. “Kijk, dat blijft wel werken. Ik zeg niet dat we daar naartoe terug moeten, maar we moeten wel nadenken over een plan b.”

De Prins

En zo houdt Prins’ werk nooit op. Zeker omdat internet 24 uur per dag doorgaat. Om te ontspannen zoekt hij het liefst zijn boot op, De Prins. “Dat is een heel belangrijk plekje. Ik ga er vaak in m’n eentje op uit. Vorige week was ik nog alleen op pad. Er stond toen een krachtige wind: windkracht 6 of 7. Dat was niet zo handig. Maar het voordeel is dat ik op zo’n moment niet op mijn telefoon kan kijken. Overal en altijd kan ik m’n mail lezen, maar daar ben ik echt offline. Dat is wel fijn.”

Ronald Prins met boot

 Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding. Benieuwd wat we zoal versturen? Vraag dan enkele voorbeelden aan, zo kun je ontdekken of onze service iets voor jou is!

Vraag voorbeelden aanBewarenBewaren

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

1 reactie

  • wadevries@ons-eiland.com'
    Reageren
    wadevries
    10 november 2016 op 14:59

    leuk interview met Ronald Prins

  • Wat vind jij?