Mode en Stijl

5 modemissers bij mannen: herken jij ze?

foute shirts

Wist je dat Albert Einstein kind aan huis was in ‘onze’ stad Leiden? In het pand waar hij toentertijd vaak over de vloer kwam, werden – jaren later – de eerste stenen van ons bedrijf gelegd. Vandaar onze naam ‘House of Einstein’. Uiteraard bewonderen we de briljante natuurkundige om zijn ontdekkingen, belangrijke experimenten en intellectuele verdiensten. Maar eerlijk is eerlijk: echt een stijlicoon was de beste man niet. In zijn kledingkast waren namelijk alleen meerdere varianten te vinden op één en hetzelfde: een grijs pak.

Zijn keuze voor een eentonige, sobere kledingkast was strategisch. Dit deed hij namelijk om geen tijd en hersencapaciteit kwijt te zijn aan het samenstellen van zijn outfits. Ja, Einstein had het door: het uitkiezen van je kleding is geen kattenpis. Toch moedigen wij het als modefanaten juist aan om niet altijd op safe te spelen en voor hetzelfde te gaan. Hoe groot die hersenpan van je ook mag zijn, je loopt er gewoon een beetje saai bij en zo loop je toch kansen mis in het leven. Van ons krijg je extra punten als je je eigen smaak en stijl probeert te ontwikkelen, en het aandurft om dingen uit te proberen en te experimenteren. En ja, tijdens die zoektocht kan er natuurlijk weleens iets misgaan. Hoort erbij. Om je toch te behoeden voor wat pijnlijke modemissers, zetten we er alvast een aantal voor je op een rijtje.

#1: Te strakke shirts

te strak shirt

Het kan je gebeuren: een shirt aantrekken en niet even in de spiegel kijken voordat je het huis verlaat. Tenminste, dat lijkt ons de enige logische reden om vrijwillig de hele dag in een veel te klein shirt rond te lopen. Of misschien denk jij dat het echt mooi is als werkelijk álles goed zichtbaar is. Wat dat ook mag zijn: keiharde biceps en buikspieren, of een buikje. Neem het van ons aan: je shirt mag (nee, móét) mooi aansluiten. Maar je hoeft niet de suggestie te wekken alsof je niet weet hoe de wasmachine werkt en je per ongeluk het 90 graden-programma hebt gekozen. Hetzelfde effect krijg je met van die ongelukkig gekozen skinny jeans: van die mee-rekkende exemplaren die als een tweede huid aansluiten, en daardoor je heel smalle benen of extra kilootjes benadrukken. Kies liever voor een smalle broek van stug katoen, dan voorkom je dit soort wereldproblemen.

#2: Shirts met nietszeggende teksten

Nietzeggende tekst shirts

Ook zo’n misser: van die shirts met lange of korte mouwen met nietszeggende teksten als ‘Route 66 – Old Motorcycle Highway’ of ‘Paintsville 85 – Man’s World’. Vaak voorzien van vage prints als een vlag van een niet-bestaand land, of routecoördinaten. Ook al gebeurt er van álles op je shirt: niemand zal je vragen wat nou de achterliggende gedachte is van wat jij met je saaie shirt uitdraagt. Niet omdat mensen in hun algemeenheid tegenwoordig steeds minder aandacht voor elkaar hebben en alleen maar met zichzelf bezig zijn, maar omdat de termen op je shirt gewoonweg zo… zo nietszeggend zijn.

#3: Een zonnebril ook binnen dragen

Zonnebril indoors

Het is natuurlijk heel aandoenlijk, als je je een oude rocker of stoere rapper waant. Want dat lijken ons de beweegredenen om je zonnebril óók binnen op te houden. Google maar eens op Bon Jovi of Kanye West: luitjes die weleens vergeten hun bril af te doen als ze eenmaal op dat podium zijn geklauterd. Kijk, het is natuurlijk mooi dat je je laat inspireren door anderen. Maar hoe je het ook wendt of keert: je bént nou eenmaal geen Kanye. Bedek je je ogen ook binnen met donkere zonneglazen, dan lijkt het meer alsof A) je gister moeilijk veel hebt gedronken, B) er vandaag foto’s worden gemaakt en jij daar om wat voor redenen ook NIET op wil, C) een facelift hebt gehad of D) toch genekt bent door een midlifecrisis. Ondanks de waarschuwingen liep er deze week weer zo’n man binnen rond met zonnebril (en een soort Mick Jagger-kapsel en een wit pak). Het zou natuurlijk kunnen dat hij dit deed om medische redenen. Dan hebben we natuurlijk niets gezegd.

#4: Schoenen waarbij het net lijkt alsof je maat 50 hebt

grote schoenen

Je hebt iets belangrijks. Een presentatie waarmee je een grote klant probeert te imponeren, of iets gezelligs met je nieuwe schoonouders. Omdat er veel afhangt van deze aangelegenheid, trek jij alles uit de kast. Je mooiste overhemd en je meest nette pantalon, plus een jasje en een stropdas. De hele rambam dus. Maar dan is er een kink in de kabel. Waarschijnlijk zijn de zenuwen je fataal geworden, en heb je op de één of andere manier gekozen voor het minst flatteuze schoenenpaar dat je kon vinden. Van die veterschoenen met een heel lange, puntige neus. Van die schoenen waarmee het net lijkt alsof je minstens maat 50 hebt, in plaats van 43. Van die schoenen waarmee mensen zich jou niet zullen herinneren als die man met een goede presentatie, maar als die gast met die in verhouding héle grote voeten. Van die schoenen waarmee je net dat kleine jochie van vroeger bent, toen je voor de grap het zondagspak van je vader aantrok (en bóós dat ‘ie toen was!). Van die schoenen… nou ja, je snapt hem waarschijnlijk al. Niet meer doen hè.

#5: Rondlopen met te lange pijpen

We nemen nog even het vorige scenario als uitgangspunt. Nu gaat er alleen al iets mis op het moment dat je je in je nette pantalon hijst. In de winkel had je al gezien dat de pijpen aan de lange kant waren. Maar onder het mom van ‘geen zin, weinig tijd’ rekende je hem toch meteen af, en sloeg je een bezoek aan de kledingmaker om hem te laten inkorten over. Zonde. Want er is helaas niet zoveel goeds aan een pantalon met pijpen die zó lang zijn dat je schoenen bedekt worden. Tenzij het van die lelijke te grote puntschoenen zijn natuurlijk.

Deze video biedt uitleg:

Nog niet uitgelezen? Deze trends uit het verleden hopen we ook niet meer terug te zien bij de man.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?