Mode en Stijl

Zo draag je de leren herenriem, een van de basics voor de man

lerenriem

De basic die je dagelijks draagt: de leren herenriem. In deze blog stijltips over hoe je een riem goed draagt en een kijkje achter de schermen bij de productie van leren herenriemen van Profuomo.

Stijltips voor de herenriem

De broekriem – ook wel ceintuur genoemd – bestaat in verschillende breedtes. Bij een nette broek draag je een smalle riem met een niet al te opvallende gesp (dus geen logo of glimmend metaal). Dikke riemen passen beter bij een casual look, zoals bij een spijkerbroek. Gevlochten riemen zijn ook voor meer casual broeken, deze staan bijvoorbeeld leuk bij een chino (katoenen broek met steekzakken).

Qua kleur kun je alle kanten op: bruin en zwart zijn altijd goed, maar blauwe, rode of groene varianten halen de outfit op. Traditioneel moet de tint zo veel mogelijk overeenkomen met je schoenen. Maar bij een felle kleur riem of multi-color riem hoeft dit niet. Wij zijn hier niet zo strikt in en vinden het juist leuk als de riem opvalt. Wat niet betekent dat je een zwarte riem boven donkerbruine schoenen kunt dragen.

Welke lengte?

Welke lengte kies je? De lengte hangt af van de omvang van je middel. Wij houden het volgende schema aan:

  • W29-32: 85 cm
  • W33-34: 95 cm
  • W36-38: 105 cm

Welk gaatje moet je gebruiken? Als slechts het eerste of het laatste gaatje van de riem met moeite past, is het verstandig om een andere lengte te kopen. Maar in principe mag je elk gaatje van de riem gebruiken. Sommige mannen vinden het prettig dat het einde van de riem niet te ver uitsteekt en kiezen voor een korte model.

Zodra het gat een doorleefde indruk maakt of het gladde leren oppervlak is geknakt, wordt het tijd om de riem te vervangen. Ook belangrijk: een riem is er om de broek op zijn plaats te houden, niet om de broek in een smaller model te persen of de buik af te knellen door een taille te suggereren. Wie graag met merken te koop loopt, haalt de riem onder het leren label van zijn spijkerbroek door. Doe dit bij voorkeur liever niet.

Bretels + riem = nee

Bretels en een riem gaan nooit samen. En draag nooit een riem bij een smoking of rokkostuum.Zoek je een riem bij een broek? Vergeet niet te checken of de riem soepel door de riemlussen van de broek schuift. En voor wie veel vliegt en er een hekel aan heeft om bij de douane zijn riem af te moeten doen, gaat op zoek naar een metaalloos exemplaar.

De productie van een leren riem van Profuomo

House of Einstein werkt graag met de riemen van Profuomo vanwege de mooie kwaliteit leer. Een gesprek met Michael, product ontwikkelaar lederwaren bij Profuomo:

Wat kan je ons vertellen over de manier van leer bewerken?
Veel van de riemen in de Profuomo-collectie zijn bewerkt door middel van vegetable tanning. Een eeuwenoude techniek waarbij uit planten gewonnen kleurstoffen worden toegepast. Het een heel oude techniek. Deze manier van leerlooien stamt uit prehistorische tijden, maar werd in Toscane geperfectioneerd tijdens de Renaissance. Het leer wordt traditioneel gelooid in grote houten vaten.

Waarom gebruik je leer dat op deze manier bewerkt is?
Leer uit Toscane behoort tot de beste leersoorten ter wereld. Het kleuren met natuurlijke elementen geeft een mooi en levendig effect. Het is een proces dat veel langer duurt dan wanneer er chemicaliën gebruikt worden, maar het is ook veel mooier. Doordat het leer niet in aanraking komt met agressieve chemicaliën, blijven de natuurlijke details bewaard. Elke riem is daarom anders.

Natuurlijke elementen klinkt ook wat vriendelijker dan chemicaliën.
Het is ook vriendelijker voor het milieu. Leerlooien kan behoorlijk slecht voor het milieu zijn, terwijl vegetable tanning veel minder gevolgen heeft. Vegetable tanning is kostbaarder omdat er gespecialiseerde kennis voor nodig is en omdat het proces lang duurt. Wanneer het leer lang in aanraking komt met licht, zullen de kleuren eerder vervagen. Maar bij normaal gebruik van een artikel zal je hier weinig van merken.

Hoe herkennen mensen deze riemen?
Veel riemen in de Profuomo-collectie zijn gemaakt van Toscaans vegetable tanned leather. Je kan het herkennen aan de iets grovere leeroptiek en de kleuren zijn veel levendiger dan bij chromium tanned leather.

Profomuo riem

Profuomo riem

belts11

Profuomo riemen

Profuomo

Profuomo

Profuomo belt

profuomo belt

Bron: site Profuomo
Stijl-ABC voor de man – Elsevier


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je box

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?