Lifestyle

Lekker last minute: zo fix je een feestelijk kerstdiner voor vegetariërs

vega kerstdiner

Het is zeker: bij jou komt er tijdens de feestdagen geen gevulde kalkoen, zalmrollade of in wijn doordrenkte kip op tafel. Of iets anders dat vlees of vis bevat. In plaats daarvan ben je van plan om iets te serveren dat naast feestelijk óók vegetarisch is. Omdat de tijd inmiddels begint te dringen, heb je geen behoefte aan ingewikkelde recepten waar je eigenlijk drie weken op moet studeren. En droge brokken tofu en dingen met bergen hummus erop vermijd je als het even kan ook. Ten slotte moet die ene oom die zich helemaal had ingesteld op die gevulde kalkoen jouw kookkunsten eveneens kunnen hachelen. Komt voor elkaar. Sla alles wat je nodig hebt in, knal een playlist vol fijne foute kerstmuziek aan en duik de keuken in!

Ben je ambitieus en ga je een meergangendiner klaarspelen? Of is het de bedoeling dat elke gast iets meeneemt, en ben jij verantwoordelijk voor het verzorgen van in elk geval één dinergang? Van amuse tot nagerecht: wij brengen je op ideeën!

Dinergang 1: Amuse

Om de eetlust bij je gasten op te wekken begin je met een lekker, klein hapje. Wil je de suggestie wekken dat jij heus wel culinair bent, dan presenteer je zo’n amuse in een glaasje: superfeestelijk! Je maakt bijvoorbeeld een hartige amuse met panna cotta en zongedroogde tomaat, die door de amandelmelk niet té zwaar is. Of je gaat voor een amuseglaasje met een Italiaanse twist, met verse pesto en een frisse tomatensalade.

amuse

Kaas hoeft in vegetarische gerechten echt niet altijd de hoofdrol te hebben. Maar het is wel gewoon ontzettend lekker – ook in een amuse. Dikke kans dat iedereen zijn vingers aflikt bij deze torentjes met aubergine en mozzarella, die je volgens een recept van Allerhande gemakkelijk in elkaar zet. En ken je chef-kok Alain Caron, bekend van onder andere het programma BinnensteBuiten? (Moet je echt eens kijken, heerlijke slow-tv!) Hij heeft een recept voor geweldige Franse kaassoesjes (‘gougères’): soesjes met een perfect krokante korst en een luchtige binnenkant.

Dinergang 2: Voorgerecht

Inmiddels heeft iedereen trek gekregen, dus je mag aan de slag met het voorgerecht. Ook hier valt er weer van alles te ontdekken en te kiezen. Ga je voor een warm of een koud voorgerecht? Serveer je iets waar de mensen op moeten kauwen, of kies je voor het altijd goede soepje? Decisions, decisions.

Mogen je gasten aan het werk met hun vork en mes? Dan is het leuk om een knipoog te maken naar typische kerstklassiekers. Zo bestaan er vegetarische varianten op bijvoorbeeld de carpaccio, in dit geval een carpaccio van schijfjes rode biet, geitenkaas en sinaasappel. Hoewel de smaak niet te vergelijken is met ‘the real deal’, is het wel een heerlijk fris hapje! Of ga voor een ‘vegan steak tartare’ op basis van champignons, tomaat en olijf. Dit gerecht schijnt niet van de versie met vlees te onderscheiden zijn… Maar je kunt je gasten ook een stuk van een hartige tarte tartin met geitenkaas en gekarameliseerde sjalotten voorschotelen. Ziet eruit of je minstens drie uur in de keuken hebt staan zwoegen, maar valt in de praktijk hartstikke mee om te maken.

voorgerecht

Ga je voor soep? Ga dan voor een lichte variant, zodat iedereen nog genoeg ruimte heeft voor wat er daarna volgt. Maak bijvoorbeeld een soepje met als basis wortel (hier met gember) en rode biet. Ten slotte kun je je gasten altijd verrassen met een salade: fris, lekker en, mits je alles een beetje netjes neerlegt, een lust voor het oog. Ga eens voor deze winterse salade van pompoen en stoofpeer. 

Dinergang 3: Hoofdgerecht

Dan het gerecht waar stiekem iedereen op wacht: de hoofdgang. In de inleiding hebben we het woord ‘rollade’ al laten vallen. Een vegaversie op dit typische kerstgerecht is de pompoenrollade, hier met een vulling van feta en spinazie. Tja, alle andere fervente vleeseters kijken vast gek op als je dit nagemaakte vleesgerecht serveert, maar ze kunnen de smaak vast wel waarderen!

Ook de vegetarische variant op Beef Wellington zal mogelijk wat verbaasde gezichten opleveren. Maar wanneer je gasten hun tanden zetten in het knapperige deeg en al die verschillende smaken proeven – het zoete van pompoen en cranberries, het hartige van de feta en de pecannoten – zijn ze je het vast vergeven dat de runderbiefstuk ontbreekt… Ook een waar kunstwerk is de Tarte Serpentine. Schijn bedriegt: deze ‘groenterozen’-taart ziet eruit alsof je een chef-kok hebt ingehuurd, maar is toch best gemakkelijk om te maken. Enne, wees niet bang. Hoewel er inderdaad veel groente in zit, is de taart met die lading roomkaas niet té gezond!

hoofdgerecht

Hoeft het bij jou allemaal niet zo chique, maar staat de gezelligheid voorop? Hoe lijkt het je om te gourmetten? Afgezaagd? Alleen als je een lading vlees op de grill gooit. De term ‘gourmet’ stamt af van het woord ‘gourmandises’, dat zoiets als ‘luxe hapjes’ betekent. Doe de originele betekenis van gourmetten eer aan en schotel je gasten verfijnde (vega)hapjes voor. Fix bijvoorbeeld je notenburgertjes zelf. Klinkt ingewikkeld, maar het enige dat je nodig hebt zijn pistachenoten, kikkererwten, ei, selderij en olijfolie. Om in de kaassferen te blijven: maak vegetarische balletjes met gorgonzola, ook naar een recept van de Allerhande. Liefhebbers van het gerecht chili sin carne opgelet: maak eens een nachopannetje met het vertrouwde pittige bonenmengsel en nachochips. Ook fan zijn we van de gourmetpizzaatjes met mozzarella, vleestomaat en pesto. En de één moet er niet aan denken, de ander gaat er juist lekker op, maar het gerecht mac ’n cheese doet het ook goed in een gourmetpannetje.

Dinergang 4: Nagerecht

Het kan zijn dat je je gasten een paar gangen eerder al hebt doodgegooid met kaas. Valt dat mee, dan kun je een kaasplank als nagerecht serveren. Kaasplanken heb je in allerlei soorten en stijlen. Maak bijvoorbeeld een ambachtelijk Frans plankje. Naast de zachte roquefort, boerenbrie en camembert leuk je je plank op met bijvoorbeeld confituur van vijgen, notenbrood, druiven of gedroogd roodfruit. Of maak een Italiaanse versie van de kaasplank, met Parmezaan, mozzarella, geitenkaas en pittige gorgonzola. Net als de Franse kazen combineren de Italiaanse kazen goed met zoete smaken; dus top je plank af met kweeperenjam (ja, dat is een ding) en zorg dat je port in huis hebt. Helemaal sick is dit recept voor een kaasplankjestaart! Je schrikt je trouwens wel helemaal de leplazarus als je de voedingswaarden van de gemiddelde kaasplankjes ziet…  (Gelukkig is morgen de gym weer open.)

toetje

Maar een gerecht zónder kaas is uiteraard ook toegestaan. Pak uit met de ultiem kerstachtige red velvet cake. Deze appeltaart op plaat is ook een beauty. Of maak het jezelf iets gemakkelijker en maak deze mousse van witte chocolade en blauwe bessen. Eet smakelijk!


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?