Business

Het KLM-huisje: van hebbeding tot statussymbool

klm huisje

Het zijn ware collectors items en ze sieren menig vensterbank en keukenraam: de Delfts blauwe KLM-huisjes. Wat begon als lokkertje, is inmiddels een statussymbool.

Hoe klein de huisjes ook zijn, ze hebben een grote historie. In 1952 begon KLM met het uitdelen ervan. Vliegtuigmaatschappijen mochten in die tijd geen cadeaus weggeven om klanten te trekken. Om die regel te omzeilen deelde KLM huisjes gevuld met jenever en later likeur uit. We mogen toch zelf weten hoe wij onze drank serveren? was hun verweer nadat andere maatschappijen begonnen te klagen.

Zeldzame exemplaren

Het bleek een gouden greep, want bijna 65 jaar later worden de huisjes, overigens allemaal replica’s van Nederlandse huizen en gebouwen, verwoed verzameld en linkt iedereen ze aan de koninklijke vliegtuigmaatschappij. Wil je een huisje bemachtigen, dan zijn er twee opties: je reist met KLM World Businessclass en krijgt er een tijdens je vlucht, of je speurt het internet of ruilbeurzen af op zoek naar eigenaren die ze van de hand willen doen. In het laatste geval moet je flink zoeken, want er zijn inmiddels 97 huisjes, waaronder een aantal zeldzame exemplaren, zoals het Paleis op de Dam en Paleis Het Loo. Het eerste gebouw dat werd nagemaakt was dat van restaurant D’Vijff Vlieghen aan de Spuistraat 294 in Amsterdam, het laatste Hotel New York in Rotterdam. In de tussenliggende jaren kwamen bekende en onbekendere panden langs, zoals de Rozijnkorf in Dordrecht, De Rode Hoed in Amsterdam, het Kaaspakhuis in Alkmaar en het Sieboldhuis in Leiden.

97 huisjes, KLM bestaat 97 jaar: dat kan geen toeval zijn, zou je denken. Klopt: elk jaar op de verjaardag van KLM (7 oktober) wordt er een nieuw huisje onthuld. Toch was de productie van de huisjes tot 1994 zeer onregelmatig. Het kon zomaar gebeuren dat er een paar jaar geen nieuwe huisjes werden geproduceerd of juist meerdere per jaar. Om dit voor eens en voor altijd recht te trekken en het aantal huisjes gelijk te laten lopen aan het aantal jaar dat KLM bestaat, werd in 1994 besloten vijftien extra huisjes uit te geven en sindsdien elk jaar een nieuwe te presenteren.

Meer huisjes, meer status

Vandaag de dag worden er jaarlijks ongeveer 800.000 huisjes aan boord geladen en uitgedeeld. Vaak zonder drank – zeker op de vluchten naar het Midden-Oosten, waar strenge wetgeving rondom alcohol bestaat. Zelden worden de huisjes na de vlucht achtergelaten of weggegooid door de passagiers. Ze zijn namelijk een statussymbool geworden en worden graag op de vensterbank of in de keuken neergezet – goed in het zicht, zodat bezoekers er niet omheen kunnen. Hoe meer huisjes, hoe meer je van de wereld hebt gezien en dus hoe meer (zakelijk) succes, zo simpel is het.

Volgens Mark Zegeling, auteur van het boek Sterke Verhalen, waarin alle panden en monumenten worden besproken, komt het zelfs voor dat (vermogende) verzamelaars een random businessclass-ticket boeken om maar het nieuwste huisje te bemachtigen, vertelt hij op NPO1. En in een artikel op Telegraaf.nl doet een KLM-medewerker uit de doeken dat zakenmannen, BN’ers en topsporters geregeld aan de telefoon hangen om hun collectie aan te vullen. “Soms smeken ze zelfs om een ontbrekend huisje. Maar ons antwoord luidt standaard: de huisjes zijn niet te koop.”

Marco Aarnink & KLM Huisjes

Marco Aarnink, oprichter van Drukwerdeal.nl en onze Mr. Einstein van de maand september, is ook een fervent verzamelaar van de KLM-huisjes. Hij heeft ze een mooie plek gegeven in zijn kantoor aan huis.

En dat is misschien ook wel de charme van de huisjes. Je moet ze verdienen, ofwel door een goede, trouwe klant te zijn, of door goed te speuren en menig ruilbeurs af te gaan. Heb je meer interesse in de echte huizen? Er bestaat een speciale wandelroute door Amsterdam langs alle KLM-huisjes. Je kunt er niet mee pronken, maar een stuk goedkoper is het wel.

Bron hoofdfoto: blog.klm.com

 Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

Bestel je boxBewarenBewaren

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?