Mode en Stijl

Zo ruim je je kledingkast op volgens de principes van Marie Kondo

Kledingkast opruimen volgens Marie Kondo

De Japanse consultant Marie Kondo is al langer een bekend fenomeen in haar geboorteland. Daar helpt ze mensen rust aan te brengen in huis. Haar betoog: een opgeruimde en georganiseerde kledingkast zorgt voor inspiratie en rust. En dat niet alleen, het scheelt ook tijd, geld en ruimte. In deze blog vind je tips voor een opgeruimde kledingkast. 

‘Does it spark joy?’

Een aantal goede Marie Kondo-principes die ik dagelijks toepas zijn:

  • ‘Does it spark joy?’ oftewel: word ik blij van een item? Als het antwoord ja is mag het blijven, anders moet het weg.
  • Alle spullen hebben een vaste plek. Al je kleding moet dus op één vaste plek zijn en niet verspreid over verschillende plekken.
  • Sommige items hebben een bepaalde functie op een bepaald moment. Blijf hier niet in hangen. Bedank het item voor zijn functie op dat moment en ga door. Dit helpt mij om afstand te doen van dingen die ik cadeau heb gekregen, maar me niet echt blij maken.
  • Denk niet dat ‘meer opbergruimte’ het antwoord is. Kasten vullen zich langzaam maar zeker met spullen die je niet gebruikt.

Marie Kondo

Minder keuzestress, meer ruimte in je hoofd

De volgende stap is om jouw garderobe eens grondig op te ruimen. Hoe ga je te werk volgens Marie Kondo? Leg al je kleding op één hoop middenin je woonkamer. Echt ál je kleding, dus ook items die op de gang hangen of op zolder liggen. Nu heb je overzicht van wat je allemaal hebt. Houd elk kledingstuk vast en bepaal of je er écht gelukkig van wordt. Ja? Hang het terug in je kast. Nee? Weg ermee. Zo houd je alleen de kleding over die je graag draagt. Dit scheelt je elke dag keuzestress en zorgt voor ruimte in je hoofd.

Items die direct weg mogen zijn:

  • Kledingstukken die niet goed passen of niet lekker zitten
  • Kledingstukken die kapot zijn
  • Kledingstukken die vaal of verwassen zijn
  • Kledingstukken die je langer dan een jaar niet hebt gedragen
  • Kledingstukken die je nog nooit aan hebt gehad

Marie Kondo legt ook uitgebreid uit hóe je je garderobe het beste kan inrichten. Ze legt in detail uit hoe je je kleding vouwt. Wil je meer hierover weten, dan raad ik je aan haar boek te kopen.

Dit kun jij nu doen

Maak 3 uur tijd vrij om je garderobe grondig op te ruimen volgens bovenstaande methode. Zorg voor voldoende vuilniszakken en weggooien maar. Breng je vuilniszakken met oude kleding naar het Leger des Heils en houd er ook nog een goed gevoel aan over. Een opgeruimde garderobe is overigens ook goed voor je carrière, daar schreef ik dit blogartikel over.

Zo vouw je een spijkerbroek op z'n

Zo vouw je een spijkerbroek op z’n “Marie Kondo’s”

 Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding. Benieuwd wat we zoal versturen? Vraag dan enkele voorbeelden aan, zo kun je ontdekken of onze service iets voor jou is!

Vraag voorbeelden aan

BewarenBewaren

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?