Mode en Stijl

Zo ruim je je kledingkast op volgens de principes van Marie Kondo

mariekondo

De Japanse consultant Marie Kondo is al langer een bekend fenomeen in haar geboorteland. Daar helpt ze mensen rust aan te brengen in huis. Haar betoog: een opgeruimde en georganiseerde kledingkast zorgt voor inspiratie en rust. En dat niet alleen, het scheelt ook tijd, geld en ruimte. En dat beaamt ook Maaike Fris, de eerste KonMari consultant in Nederland. Kortom: een blog vol tips voor een opgeruimde kledingkast. 

‘Does it spark joy?’

Een aantal goede Marie Kondo-principes die je direct dagelijks kunt toepassen zijn:

  • ‘Does it spark joy?’ oftewel: word je blij van een item? Als het antwoord ja is mag het blijven, anders moet het weg.
  • Alle spullen hebben een vaste plek. Al je kleding moet dus op één vaste plek zijn en niet verspreid over verschillende plekken.
  • Sommige items hebben een bepaalde functie op een bepaald moment. Blijf hier niet in hangen. Bedank het item voor zijn functie op dat moment en ga door. Dit helpt je om afstand te doen van dingen die je cadeau heb gekregen, maar je niet echt blij maken.
  • Denk niet dat ‘meer opbergruimte’ het antwoord is. Kasten vullen zich langzaam maar zeker met spullen die je niet gebruikt.

Marie Kondo

Minder keuzestress, meer ruimte in je hoofd

Maaike Fris is professioneel KonMari consultant en met haar bedrijf Lessons in Harmony begeleidt ze mensen naar een opgeruimd leven. Ze laat mensen op een andere manier kijken naar hun bezittingen en ze leert ze hun spullen meer te waarderen. Zo zegt ze:

maaike-fris-marie-kondo-consultant

“Probeer eens een moment stil te staan en te bedenken hoe je graag zou willen dat je kledingkast er na het opruimen uitziet. Waar loop je nu voornamelijk tegenaan en wat zou je daarom graag anders zien? Hoe ziet jouw ideale kledingkast eruit?

Maak vervolgens tijd vrij om aan de slag te gaan en zorg dat je toegewijd bent aan het opruimen.

Ruim op per categorie in plaats van per ruimte. Het is heel gemakkelijk om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het opruimen van je woonkamer. Maar omdat daar spullen liggen die onder verschillende categorieën vallen, komt het vaak voor dat we bezig zijn met dingen verplaatsen in plaats van écht op te ruimen. Begin daarom met de eerste categorie, kleding.

Verzamel alles van één categorie op één plek zodat je erachter komt wat je allemaal hebt. Op die manier krijg je zicht op hoeveel kleding je hebt.

Does it spark joy? Ofwel: houd alleen de kledingstukken waar je echt blij van wordt. Begin met het maken van een top 3, die bestaan uit jouw favoriete kledingstukken. Zo voelt het om blij te worden van jouw kleding. Pak vervolgens de rest van jouw kledingstukken één voor één op en vergelijk ze met jouw top 3 om te ontdekken of je er blij van wordt.

vouwmethode marie kondo

Staand opbergen. Door de speciale vouwmethode toe te passen zul je merken dat het niet alleen ruimtebesparend is, maar dat het hierdoor in één keer een stuk overzichtelijker is. Je ziet meteen wat je hebt. In plaats van stapels maak je namelijk pakketjes van elk kledingstuk en zet je ze achter elkaar neer.

Voor dit opbergsysteem zijn lades zijn ideaal. Zo krijgen de kledingstukken aan de zijkant steun. Heb je veel planken in jouw kast? Niet getreurd, oude schoenendozen kun je heel goed gebruiken om jouw kleding in op te bergen. Er zijn ook kledingstukken die beter tot hun recht komen als ze opgehangen worden. (Denk aan blouses en colbertjes)

Als je al jouw kleding hebt uitgezocht, heb je een selectie gemaakt van de kledingstukken waar je blij van wordt, en kledingstukken waar je afscheid van gaat nemen. Bedank deze kleding, vaak hebben wij hier iets van geleerd (bijvoorbeeld dat een bepaalde kleur/model niet staat).

Ben je enthousiast geworden door jouw opgeruimde kledingkast? Ga dan verder met de subcategorieën. Onder de categorie kleding valt bijvoorbeeld ook ondergoed, sokken, schoenen, sjaals, etc.

Zit je in de opruimflow? Dan kun je doorgaan met de overige categorieën, in de vaste volgorde: boeken – papieren – komono (allerlei) – en ten slotte sentimentele items.”


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?