Business

7 instinkers & tips voor het runnen van een startup naast je bedrijf

7 instinkers en tips voor het runnen van een startup naast je bestaande bedrijf

Een succesvolle startup runnen: wie wil dat niet? Om deze jongensdroom te realiseren kun je natuurlijk plotsklaps je werkgever tabee zeggen. Of alles wat je tot dusver bereikt hebt bij het vuilnis zetten. Maar je kunt het ook rustiger aandoen en niet alle schepen achter je verbranden. Dit laatste had ook de voorkeur van Johan Langendoen, partner bij De Wortel van Drie en startup Fello, én klant bij House of Einstein. Lees zijn 7 handige tips.

#1 Run je startup als een startup

Business Model Canvas, Lean Startup, Growth Hacking, Agile: allemaal leuke buzzwords waar iedereen mee bezig zegt te zijn. Ik merk echter dat het in de praktijk nog best lastig is om je écht aan deze methodieken te houden. Voor een startup is een andere invalshoek nodig dan voor een regulier bedrijf. Voor een klant willen we een zo goed mogelijk eindproduct opleveren, bij een startup hoeft het product niet meteen perfect te zijn en is het doel juist een experiment. Het was wennen om iets live te zetten waar je niet helemaal tevreden over bent.

#2 Ga slim om met je resources

Het is natuurlijk handig als je de middelen van je bestaande bedrijf kunt inzetten voor de werkzaamheden van je startup. Wij boffen met een knap team gedreven developers en designers. Door onze startup hebben we een hoop kennis opgedaan die we weer kunnen inzetten voor klantprojecten. Houd wel goed bij hoeveel tijd besteed wordt en denk goed na over wat belangrijker is; die deadline voor een klant of een nieuwe release uitbrengen van je app.

Werken startup

#3 Reserveer tijd

De waan van de dag dreigt altijd de langetermijnplannen in het nauw te drijven. Zorg ervoor dat je een vaste hoeveelheid tijd reserveert voor zowel je startup als voor je bedrijf. Dit is erg moeilijk. Zeker wanneer je startup in een dipje terecht komt (wat sowieso gaat gebeuren) en je het gevoel hebt dat het slechts één extra duwtje nodig heeft. Reserveer een afgebakend blok tijd en accepteer dat je niet alles perfect kunt doen.

#4 Slicing the Pie

Waarschijnlijk start je jouw startup niet alleen. Slicing Pie is in die gevallen een geweldige aanrader. Het is een dynamische aandelenverdeling en werkt simpel: houd bij hoeveel tijd je aan je startup besteedt en hoeveel geld je uitgeeft. Gooi dit in een formule met ieders (denkbeeldige) uurtarief en er rolt een verdeling uit. Dit update je op vaste momenten (bijvoorbeeld iedere maand). Wanneer de verhoudingen niet meer wisselen of er bijvoorbeeld een investeerder aan boord komt leg je de percentages vast. Zo kun je de aandelen verdelen op daadwerkelijke inzet in plaats van op toekomstige beloftes. Het boekje Slicing Pie bestel je op Amazon. Niet twijfelen, gewoon doen!

#5 Bepaal je runway

Omdat wij ‘business as usual’ hebben, en we vanuit ons bedrijf genoeg inkomsten vergaren, dreigt hier ook het gevaar dat we onze startup een te lange runway gunnen. In theorie kunnen we tot in de eeuwigheid doorgaan. Ik ervaar dit als een voordeel, maar ook als nadeel. Ik zit nooit met de angst dat ik m’n huis moet verkopen, maar ik heb ook geen strakke deadline wanneer de startup ‘succes’ moet bereiken. Bepaal dus van tevoren hoe lang je jouw startup een kans wilt geven. Spreek af wat ‘succes’ betekent, wanneer je dit wilt bereiken, en wat je ultieme einddatum is om indien nodig de stekker eruit te trekken of je bestaande bedrijf te verlaten of te verkopen. Bepaal dit vooraf, en stuur dit zo nu en dan bij. Spreek deze verwachtingen duidelijk uit naar je partners.

Werken startup

#6 Scheid de financiën

Zorg ten alle tijde dat je startup niet aan een financieel infuus hangt bij je bestaande bedrijf. Je startup moet onafhankelijk bestaansrecht hebben. Probeer de financiën van je startup op tijd inzichtelijk te maken. Bij ons liep lange tijd de boekhouding van beide ondernemingen door elkaar heen. Hierdoor mis je overzicht van hoeveel geld en capaciteit er nu exact waar naartoe gaat. Van kleine voordeeltjes tot grote kostenposten (zoals huur). Leg de lasten op de juiste plek.

#7 Last but not least

Mijn grootste tip is eigenlijk: doen. Ja, het runnen van een startup naast je bestaande bedrijf kan. Nee, het is niet altijd makkelijk. Je schommelt heen en weer tussen de succes kicks en dips van je startup en de veilige thuishaven van je bestaande bedrijf. Dit schuurt en borrelt, maar het maakt vooral ook dat iedere dag een uitdaging is!

 Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

Bestel je boxBewarenBewaren

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?