Lifestyle

Hoe maak je indruk met een goede wijn?

wine blog

Bij een bijzonder familiediner of een romantische date mag een goede wijn niet ontbreken. Want als je urenlang in de keuken hebt gestaan is het zonde als je daar een simpele huiswijn bij serveert. Maar welk type wijn moet je nu kiezen? En ga je voor rood of wit? Lees hoe je indruk maakt met de perfecte wijn.

De wijn-spijscombinatie

Je maakt de meeste indruk met een wijn door een goede wijn-spijscombinatie uit te kiezen. Net zoals bij een outfit moet een wijn en een gerecht in balans zijn en elkaar aanvullen. Heb je een licht gerecht als een salade met een fris-zure dressing, dan moet je ook een wijn kiezen die deze zelfde frisse zuren heeft.

Ga je een rood stuk vlees grillen dan wil je ook een zwaardere rode wijn schenken die kan opboksen tegen de heftige smaak van het vlees. Heb je met subtielere verschillen te maken dan kan je zelfs met de temperatuur gaan spelen van de wijn, door een wijn iets te koelen dim je de smaken en het omgekeerde effect bereik je door de wijn iets op temperatuur te laten komen.

‘What grows together, goes together!’

Wat in de wijnwereld vaak geldt is dat streekproducten en -gerechten ook vaak goed samengaan met streekwijnen. Ga je uit eten in het buitenland? Vraag dan om de lokale wijn die bij het gerecht past. De locals vinden het bovendien fijn dat je dit doet; hun lokale gerechten zijn vaak gemaakt volgens familierecept en dus met veel liefde bereid. Ook is wijn uit de regio een goede keus omdat de prijs-kwaliteit over het algemeen beter is. Geniet dus van de spijzen van de plek waar je je begeeft!

Witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees?

Nee! Zoals gezegd moet een wijn-spijscombinatie in balans zijn qua smaakintensiteit. Bij een stevig visgerecht past bijvoorbeeld prima een zachte en ronde rode wijn. Bij licht kalfsvlees kun je daarentegen prima een stevige witte wijn serveren, bijvoorbeeld een houtgerijpte bourgogne.

Deze handige infographic van

Een goed glas wijn bij elke gelegenheid

Bij vrijwel iedere gelegenheid past wel een goed glas wijn. Vroeger kwam je in de reguliere horeca vaak zaken tegen waar wijnen verkeerd geserveerd werden: in een onprettig glas, niet op de juiste temperatuur (witte wijn te koud, rode wijn te warm), wat de smaak allemaal niet ten goede komt. Gelukkig duiken er steeds meer leuke wijnbarretjes op en luistert de reguliere horeca ook naar de wensen van de klant.

Wijn wijn wijn

Bron: giphy.com

Wil jij meer van wijn en wijn-spijs combinaties weten tijdens een gezellige wijnproeverij? Verzamel dan 12 vrienden en boek een proeverij op locatie via de Studenten Sommelier. Wijnproeverijen kunnen worden aangepast aan elke gelegenheid, bij elk diner.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?