Business

Hoe de kledingstijl van de moderne zakenman verandert

smart casual kledingstijl bij consultants

Alweer een tijd geleden introduceerden we de term ‘situationeel kleden’. Net als met situationeel leiderschap gaat dit over bewustwording van wat passend is voor welke situatie. Je zakelijke kleding is afhankelijk van wat je die dag gaat doen en wat je wilt bereiken. Ook steeds meer traditionele sectoren omarmen deze dresscode, met als resultaat dat men steeds minder in pak naar werk gaat. Onze eigen Mei Ling werd onlangs geïnterviewd door consultancy.nl over deze trend.

De moderne zakenman kleedt zich naar de situatie

Het is eigenlijk allemaal een gevolg van de huidige tijd: het management bij grote, traditionele corporates kiest voor een jongere, frissere aanpak en mentaliteit waardoor men op de werkvloer kiest voor een kledingstijl die daar beter bij past.

“De startup-economie die recentelijk veel terrein heeft gewonnen draagt hier zeker aan bij. Zo zien we dat een groot aandeel van onze klanten die bij consultancybedrijven werken hun kledingaanpak veranderen. Deze trend is steeds duidelijker zichtbaar en wordt ook duidelijk omarmd door de jongere generatie. De oudere garde heeft dit nog iets minder door en blijft nog wat achter. Zij denken dat de jongeren het niet begrijpen. Maar ik vind het juist niet kunnen dat professionals klakkeloos een pak aantrekken en dan denken dat ze wel goed zitten. Met name een gedateerd pak, dat is echt het allerergst.”

Het naar de situatie kleden speelt daarom een steeds grotere rol. Ga je als consultant naar een klant uit de traditionele bankensector, dan is een pak nog wel gepast. Desalniettemin zie je ook hier dat de stropdas minder belangrijk wordt.

Als je als professional een dagje op de werkvloer in een fabriek rondloopt is de smart casual kledingstijl bijvoorbeeld veel gepaster. Ook bij een creatieve sessie, bijvoorbeeld met je klanten of consumenten van je product, vraagt om zo min mogelijk afstand en leent zich dan ook perfect voor een lossere kledingstijl die geen gevoel van hiërarchie opwekt. Een pak kan immers ook afstand creëren en ervaren worden als arrogant.

Bepaal aan de hand van je afspraken wat je aantrekt

Als voorwaarde voor deze verandering in zakelijke dresscode is het belangrijk dat je ’s ochtends eerst je agenda doorneemt voordat je besluit wat je aantrekt. Zo vertelt Mei Ling:

“Het loopt van een nette spijkerbroek met jasje tot een nette pantalon met overhemd. Er zijn veel variaties mogelijk.” Het voordeel van het kleden naar je situatie is dat je ook gedurende de dag kan variëren. Bij een belangrijke meeting in de ochtend kun je een stropdas en een jasje dragen. Bij een informelere meeting later op de dag laat je het jasje en de stropdas achterwege.”

Kleding shoppen in de huidige tijd

Een drukke baan, het gezin en je verdere sociale leven met vrienden, sport en ontspanning zorgt ervoor dat we onze tijd spaarzaam willen inzetten.

“De groeiende populariteit personal shopping services die mannen en vrouwen kleden, is onomkeerbaar. Vanwege drukbezette banen wil men vrije tijd besteden aan familie, vrienden, sport en ontspanning. Drukke winkelcentra met massale monobrand ketens zonder enige service zijn onaantrekkelijk voor de efficiënte shopper. Goede winkels met een hoog serviceniveau verdwijnen.  De schattingen lopen uiteen, maar ongeveer de helft van de werkende bevolking geeft aan dat ze shoppen niet leuk vinden. En een andere grote groep heeft geen tijd om te shoppen. Wij spelen juist in op de behoeften van deze doelgroep: wij zorgen dat de drukbezette man perfect gekleed gaat zonder dat hij zelf tijd kwijt is aan shoppen.”

Lees het volledige artikel op consultancy.nl.

 Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding. Benieuwd wat we zoal versturen? Vraag dan enkele voorbeelden aan, zo kun je ontdekken of onze service iets voor jou is!

Vraag voorbeelden aanBewarenBewaren

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?