Business

Van groot bedrijf naar start-up: 7 dingen die je moet weten

startup job

Start-ups zijn hot. Zowel de vers afgestudeerde twintiger als de doorgewinterde zakenman met jaren ervaring bij de logge corporate kiest steeds vaker voor een carrière bij een klein, opkomend bedrijf. Het avontuur lonkt! Maar hoe aantrekkelijk het ook klinkt, je komt wel in heel andere wereld terecht dan je gewend bent. Lees deze 7 punten door en je hebt een goed idee wat je zoal kunt verwachten. You’ll love it in the end.

#1 Flexibel zijn is wel zo handig

De tijden van een heerlijk georganiseerde agenda zijn voorbij. Je zult namelijk merken dat niet iedereen zo’n geoliede dagplanning heeft als jij. Meetings beginnen niet stipt op afgesproken tijden, tijdens je eigen werk word je gevraagd om even bij te springen in de operatie of er staat een nieuwe collega aan je bureau die zich wil voorstellen. En niet alleen het alledaagse kan snel veranderen, ook op strategisch niveau wordt het roer wel eens omgegooid. Daar moet je wel tegen opgewassen zijn.

Snelle veranderingen in een start-up vragen dus om flexibiliteit. Heb jij een blauw karakter? Dan is het start-upklimaat vast even wennen voor je.

#2 Je krijgt nóg meer verantwoordelijkheid

In the lead zijn voor iets is in de meeste gevallen niet nieuw voor mensen. Toch weegt de verantwoordelijkheid die je krijgt bij een klein bedrijfje vaak zwaarder. Je bent waarschijnlijk één van de weinige medewerkers met specifieke vaardigheden en zult dus voorlopig in je eentje de kar moeten trekken. Dat houdt in dat je niet alleen dingen moet bedenken en bepalen, maar ze ook moet uitvoeren. Grote corporates kennen vaak een hele afdeling met medewerkers; hier ben jij de afdeling.

#3 Je haalt meer voldoening uit je successen

Die verantwoordelijkheid zorgt er dus voor dat je aan de bak moet. Mouwen opstropen en gaan; niet lullen maar poetsen. Als je dan na weken hard zwoegen resultaat ziet van je inspanningen geeft dat een ultiem gevoel van voldoening.

Dat klinkt op het eerste gezicht niet iets dat per se weggelegd is voor werknemers bij een start-up – als er ergens een hunkering naar succes is is het immers wel bij een groot bedrijf. Maar vind je daar ook de hoge betrokkenheid en intrinsieke wil om er met z’n allen voor te gaan? Waarschijnlijk niet. Omdat je echt alles hebt gegeven én alles voornamelijk zelf hebt moeten doen is het gevoel van voldoening achteraf des te groter. En het smaakt overigens ook altijd naar meer.

#4 Je creativiteit wordt (nog meer) op de proef gesteld

Wat je voorheen in je corporate job deed met enkele duizenden euro’s aan budget gaat nu een stuk lastiger worden: een klein, startend bedrijf heeft weinig of geen geld beschikbaar. Je creativiteit wordt dus flink op de proef gesteld. Hoe ga je nu aan nieuwe klanten komen? Dat wordt toch op mensen afstappen of zorgen dat men over je gaat praten. Voel je niet te min voor dit soort dingen, wie niet sterk is moet slim zijn.

Mocht je nog wat inspiratie zoeken, dit lijstje biedt meer dan 60 creatieve ideeën.

#5 Je krijgt les van innovators

Er even vanuit gaande dat je aan de slag gaat bij een start-up in plaats van er een op te zetten, zul je merken dat je veel van je founders gaat leren. Zij zijn immers de mensen die een oplossing vonden voor een probleem en op basis daarvan hun huidige baan op hebben gezegd en het bedrijf zijn gestart.

Het zijn mensen die problemen anders benaderen, vaak nog oplossingsgerichter zijn en qua denkwijze niet enkel op safe durven te spelen. Als je aan de slag gaat bij een start-up besef je pas echt dat de ideeën die je had en uitwerkte bij je vorige baan in dat grote bedrijf al snel overschaduwd worden door de creativiteit die je met je collega’s bij een start-up tot leven laat komen.

#6 Maak de waaghals in je los

Nog voordat je überhaupt aan de slag gaat bij een start-up kom je al in aanraking met risico. Je zegt immers je huidige baan met zekerheden op. Natuurlijk is dat zo bij iedere carrièreswitch, maar een baan bij een start-up is toch van een ander, onzekerder kaliber. Wie weet is het bedrijf er over een aantal jaren niet meer, de tijd zal het leren.

Risico is je beste nieuwe vriend. Iedere dag kom je ermee in aanraking. Je test continu nieuwe dingen; het is vallen en opstaan. Vaak faal je tien keer en is het pas de elfde keer raak. Zorg dus dat je ervan houdt (of gaat houden) om risico te nemen.

#7 Keep your eyes on the prize

De onderlinge betrokkenheid bij een start-up is hoog; iedereen is gemotiveerd om er het beste van te maken. Goede ideeën ontstaan aan de lopende band en die moet je ook zeker noteren en oppakken.

Wees echter waakzaam dat niet iedereen als een kip zonder kop allerlei verschillende dingen doet zonder ook maar enige vorm van samenhang. De koers die je met elkaar bepaalt moet iedereen wel in zijn achterhoofd hebben zitten: keep your eyes on the prize.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?