Business

Expeditie Unplugged: 6 dagen zonder telefoon de natuur in

exp unplugged

Zou jij je telefoon bijna een week lang met rust kunnen laten? Jezelf helemaal af kunnen sluiten van de buitenwereld? Tijdens de Elements Expeditions van coach Jaap Duin trekt hij er met 6 mannen op uit, de bergen van Albanië in. En dit alles met het doel om te ontdekken wie je nu werkelijk bent, ver weg van je werk, status en rol.

De zweethutceremonie

Het eerste dat de Lakota (ook wel bekend als Sioux) mannen in Noord Amerika 200 jaar geleden deden als ze terugkwamen van een veldslag vol scalperen en doorboren was met  z’n allen in een kleine luchtdichte tent zitten. Er werden gloeiende hete stenen naar binnen gerold, daaroverheen werd water gegoten. De stoom die eraf kwam maakte dat het binnen soms tot wel 125 graden werd.  De mannen zaten zo een paar uur bij elkaar, zweetten nog even flink wat frustaties en bloed van zich af, en bewezen hun eer aan de mannen die zij vermoordden of de kameraden die ze verloren op het slagveld. Hierna pas reisden ze door naar het dorp en mengden ze zich weer tussen hun vrouwen en kinderen.

Resten van dit soort zweethutten van meer dan 2000 jaar geleden zijn ook gevonden in Nederland. Waarschijnlijk zaten jouw voorvaderen ook met z’n allen in zo’n hutje. Er zijn weinig dingen meer in Nederland die exclusief voor mannen zijn. Dit is er zo een. En meteen één van de zwaarste dingen die je ooit zult meemaken op fysiek en vooral mentaal niveau.

Een aantal keer per jaar trek vertrek ik naar de natuur van Noorwegen, Albanië of Schotland. Zonder telefoons en camera’s. Met een groep van zo’n 12 mannen zijn we 6 dagen afgesloten van alle dingen waar we ons normaal gesproken druk om maken: gezin, vriendin, carrière, vrienden, WiFi. Onderdeel van die expedities is ook altijd een zweethutceremonie.

Bergen Albanië

Volledig unplugged: weg van je telefoon en e-mail

Ik organiseer die expedities omdat ik vind dat iedere man in ieder geval 1 keer per jaar een paar dagen in de natuur zou moeten zijn.  Je kop leeg maken. Alleen, of in gezelschap van andere mannen. Begrijp me goed, ik heb niks tegen vrouwen, maar het is soms gewoon goed om alleen met mannen op stap te gaan.

6 dagen in de natuur, volledig unplugged, werpt je terug op jezelf. Veel mannen zijn dat niet gewend: ze checken constant hun telefoon, e-mails, WhatsApp.  Begrijpelijk, omdat we via deze apparaten vaak ook ons geld verdienen. Maar voor je het weet zit je hoofd vol met de opgetrainde konten van Instagram #fitbodybabes, foto’s van horloges en auto’s, de flauwe grappen van de zoveelste WhatsApp-groep, en allerhande lange emails die nooit nodig waren geweest als die mensen je gewoon even hadden gebeld. Ik noem dat ruis.

 

Nooit meer iets missen?

Onze nieuwsbrief bevat de leukste stukken op het gebied van business, mode en lifestyle. Schrijf je in en ontvang een wekelijks update. Je gegevens blijven overigens tussen ons, uitschrijven kan altijd.

 

Een paar dagen afgezonderd in de natuur haalt die ruis weg en geeft je meer inzicht in wat er speelt in je leven. Waar je je druk om maakt. Waar je energie van krijgt. En wat je eigenlijk wil met je leven. Het maakt dan niet uit of je je volkomen klote voelt of juist lekker in je vel zit en succes hebt. Er moet in je leven tijd zijn om even van een afstand te kijken naar de dingen die je doet.  Het resultaat? Je kunt helderder ja of nee zeggen tegen dingen in je (werkende) leven. Makkelijker afscheid nemen van (vriendschaps)relaties die geen energie meer geven. En scherpere keuzes maken als het gaat om balans tussen werk en privé.

Natuurlijk, het kan allemaal ook zonder die belachelijk hete zweethut. Gewoon door een paar dagen de natuur in te trekken. Maar zoals Johnny Cash al zei:

“Simple is hard.”

Dus hierbij drie redenen om in ieder geval één keer in je leven de natuur in te trekken en in zo’n tent te gaan zitten:

#1 Het maakt je sterker

Een ding staat vast: een zweethutceremonie is mentaal een van de zwaarste dingen die je ooit zult doen. Het is donker, benauwd, warm en oncomfortabel. Je leert er om om te gaan met extreem ongemak. De normale ongemakjes (lekke band, geen suiker in de koffie, geldzorgen) zullen daardoor een stuk makkelijker te verdragen zijn.

#2 Het maakt je wijzer

Omdat er letterlijk geen nooduitgang is moet je in de hut je angsten op dat moment vol aangaan. En vol je angsten in de ogen kijken leert je een boel over jezelf. De inzichten die je over jezelf krijgt, komen niet uit een boekje, maar ervaar jij zelf. Op dat moment. Je hoeft dan dus niet te gaan twijfelen of het waar of niet waar is. Er is geen ontkomen aan.

Albanië

#3 Het maakt je rustig

Last van stress, woede, frustatie, boosheid? Het effect van een zweethut is altijd positief. Na afloop ben je allereerst blij dat je het achter de rug hebt. Je voelt je rustig. Opgeschoond. De stress is uit je lijf. En doordat je dingen letterlijk van je af hebt gezweten voelt het leven ook lichter. Vergelijk het met je huis: als dat helemaal schoongemaakt en fris is voelt dat ook beter aan.

Dus volgende keer als nadenkt over een uitdaging, denk dan naast het zes keer de Alp D’Huez opfietsen, een marathon rennen, of een persoonlijk record bankdrukken vestigen, ook eens aan een paar dagen de natuur in gaan zonder telefoon en wat uurtjes rustig zitten in een zweethut. Gegarandeerd dat je grenzen verlegt zoals je nog nooit gedaan hebt.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?