Lifestyle

Eten bij Osteria Francescana: één van de 50 beste restaurants ter wereld

hoofdfoto francescana

Osteria Francescana uit het Italiaanse Modena stond al in de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld en werd dit jaar verkozen tot beste van de wereld. Ik was de gelukkige en mocht eerder dit jaar eten bij chefkok Massimo Bottura. Lees hoe deze ervaring was, of het het geld waard was en wat je zoal kunt leren van Massimo.

Voorpret in Madena

Om in de sfeer te komen bezochten we de dagen voor het diner Massimo’s favoriete plekken in en rond Modena. Het stadje voelt als een plek die Italianen stiekem voor zichzelf hebben gehouden. Met al het heerlijks dat Italië te bieden heeft, zonder het massatoerisme. Bij boerderij Hombre zagen we de koeien die een rol speelden in het productieproces voor parmezaanse kaas, we aten het lekkerste broodje van ons leven op de overdekte food-markt (een krokante ciabatta met pancetta, gesmolten kaas en groene asperges) en we lunchten met perfecte cocktails bij Mon Cafe, een plek die gestart is door een oud-medewerker van Massimo.

In de aanloop naar de grote avond liepen we meerdere malen langs het restaurant. Op de deur naast de ingang stond met grote letters ‘Office Osteria Francescana’, met daaronder met Edding-marker geschreven ‘missione impossible’. Blijkbaar mag er worden gelachen in de keuken. Je kon zien dat Massimo er was, want er stond een witte Porsche Macan geparkeerd. Door het raam zag je verschillende post-its op zijn dashboard geplakt zitten. Zouden zijn beste ideeën tijdens het autorijden ontstaan? Het personeel hing wat buiten en schopt een balletje, al met al een relaxte sfeer.

The big night

Bij het reserveren dachten we aanvankelijk dat het restaurant gevuld zou zijn met hackers & founders. We zaten namelijk met vier computers en twee browsers een half uur te refreshen totdat we ‘mochten reserveren’. Niets was minder waar: de zaal was gevuld met knappe Italiaanse stellen op leeftijd. Blijkbaar worden er maar een paar tafels gegeven aan de ‘crowd’, de rest via de achterdeur. Grappig idee dat door Netflix’ Chef’s Table een hele nieuwe doelgroep wordt bereikt: die van jonge foodies die graag sparen voor een avondje in een sterrentent.

Osteria Francescana een van de beste restaurants ter wereld1

Want wat kost een avondje bij het beste restaurant van de wereld? Wij hadden een ‘tutti’ (‘alles’) menu voor €270 en een wijnarrangement van €190 – een (g)astronomisch bedrag. Ik realiseer me maar al te goed dat ik gezegend ben om hier te kunnen eten. En het is het sparen waard, want je koopt een ervaring voor het leven. Als je een aflevering Chef’s Table hebt gezien begrijp je misschien een beetje wat ik bedoel. Het eten heeft weinig met eten te maken. Je wordt meegezogen in de belevingswereld van een persoon, de chef.

De sfeer in het restaurant was sereen en kalm. Met weinig afleiding van de kern: het eten. De bediening bestond uit enkele mannen die er eerder uitzagen als chirurgen dan als horecamedewerkers. Ze serveerden met uiterste focus, zorgvuldigheid en discretie. Ze zweefden om je heen alsof ze er niet waren, en toch stonden ze steeds achter je. De wat grijze, stoffig-ogende sommelier serveerde uiterst hippe en innovatieve drankjes: een Japanse honingdrank en een soort cocktail met espressobonen. Ze durfden en waren niet bang om alle conventies los te laten.

De gerechten die de revue passeerden waren als gedichten, met namen als ‘Burnt’, ‘Autumn in New York’ en ‘Chowder in Adriatic’. Elke hap was vernieuwend en je herkende maar weinig smaken. Dat maakte het het vaak moeilijk te ontleden wat je nu eigenlijk proefde. Dat is denk ik ook de essentie van de top van restaurants: in staat zijn om compleet nieuwe smaken te ontwikkelen met ingrediënten die iedereen kent.

De popster van de food-industrie

En toen, het hoogtepunt van de avond. Massimo kwam tijdens gang zeven langs bij onze tafel. In een skinny jeans met witte New Balance gympies. Jong, vitaal, fit en gezond. Hij kwam heel relaxed over en vertelde hoe goed zijn team is. Geen arrogantie, geen sterallures.  Een foto voor Instagram vond hij helemaal prima en hij tekende zijn nieuwe kookboek ‘Bread is Gold’ – vol alledaagse recepten met simpele ingrediënten – voor ons. Alsof je een popster ontmoette; de grootste van de food-industrie. De groupie in mij kwam tot leven.

Osteria Francescana een van de beste restaurants ter wereld10

Zijn ondertekende kookboek ligt nog naast mijn bed. Stiekem ben ik een beetje verliefd op Massimo.

Wat je kunt leren van Massimo

  • Een fout kan leiden tot groot succes. Het nagerecht ‘Oops I dropped the lemon tart’ ontstond doordat de sous-chef een citroentaartje liet vallen.
  • Heb schijt aan anderen om de top te bereiken: een kunstenaar die duiven liet poepen over andermans schilderijen is Massimo’s grote inspiratiebron.
  • Blijf dichtbij je roots, waar je gelukkig bent. Massimo is niet naar de mensen gegaan, de mensen komen naar hem.
  • Volgens Bottura is het de plicht van koks om te moderniseren en te ontdekken. ‘Vergeet het verleden, blijf veranderen, blijf reizen, leer van anderen.’

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?