Business

Datingtips voor sollicitanten: 4 liefdevolle adviezen

dating tips sollicitatie

Van een kandidaat die zijn hond meebracht (en in de vergaderzaal had laten kakken, per ongeluk nemen we maar aan) tot een sollicitant die een game had geprogrammeerd als sollicitatiebrief. Als eigenaar van een technisch-strategisch internetbureau (wat een chiquere benaming is voor nerds die graag samen mooie dingen maken), ziet onze klant Chris Waalberg vanaf zijn kant van de sollicitatietafel dingen die altijd goed werken en dingen die minder goed werken.

Goeie sollicitatiegesprekken zijn een stuk leuker dan slechte. Een goed gesprek helpt immers om beter in te schatten of het een match is of niet. Hoog tijd dus om een tipje van de sluier te lichten. Een succesvolle sollicitatieprocedure vergelijkt Chris graag met een goede date. Mochten zijn tips je niet verder brengen in je carrière, wellicht heb je er in de liefde nog iets aan.

Protip: dit werkt ook voor pitch presentaties.

#1 Beschrijf de match

Sommige sollicitanten vertellen in hun sollicitatiemail alleen over zichzelf. Dat doe je op een date ook niet, toch? Of nog erger: ze hebben het alleen over mijn bedrijf. Dat ken ik zelf vrij goed, dus is het niet echt een motivatie om je uit te nodigen. En als je niets over jezelf vertelt, hoe moet ik dan weten of ik je uit moet nodigen?

De sollicitatiemails die eruit spring beschrijven de match tussen de sollicitant en het bedrijf. Waarom pas jij er zo goed tussen? En andersom: waarom past het bedrijf zo goed bij jou? Door dat te benoemen, vertel je de meest relevante dingen over jezelf zonder arrogant over te komen, en laat je gaandeweg zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf.

#2 Stel vragen

Een goede sollicitatie is tweerichtingsverkeer. Als jouw date passief zit te wachten tot jij vragen stelt, dan heb je best een kloteavond, toch?

Dus stel je niet passief op, alsof jij al gekozen hebt voor het bedrijf en alleen ik een selectie aan het doen ben. Jij moet toch ook een klik voelen? Kortom, stel vragen, toon interesse, laat zien dat jij meer wilt weten van het bedrijf. Leer ons kennen. Hoe meer je vraagt, des te meer je hoort wat de vertegenwoordiger van het bedrijf belangrijk vindt. Haak daar op in, reageer enthousiast wanneer je een mooie match ziet met jouw ambitie, en vraag gerust kritisch door wanneer iets niet matcht. Met een geïnteresseerde en gepast kritische houding scoor je punten.

#3 Ambitie, waarden en kwaliteiten

Veel sollicitanten willen vooral hun kwaliteiten benadrukken. Die zijn ook belangrijk, maar jouw date zit niet te wachten op een opsomming van jouw diploma’s en vaardigheden. En je sollicitatiegesprekspartner ook niet.

Als je kwaliteiten zonder ambitie en waarden benoemt, loop je het risico inhoudsloos of zelfs een beetje verwaand over te komen. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Waar hou ik van?

Wat vind ik belangrijk? Vertel vooral daarover en hang je kwaliteiten daar aan op. Dat komt een stuk oprechter en gedrevener over.

#4 Don’t overdress

Kledingtips voor een sollicitatiegesprek kan ik natuurlijk niet achterwege laten. Tegenwoordig is het bijna belangrijker om je niet te formeel te kleden dan te informeel. Dus vergeet die oude stelling: je kan nooit overdressed zijn. Want dat kan wel. Bij ons geldt sowieso: kom alsjeblieft niet in pak of mantelpakje aanzetten. Doen wij namelijk ook niet. Zowel bij dates als sollicitatiegesprekken.

Ook hier is de truc: doe je huiswerk. Kijk even op de website van het bedrijf waar je solliciteert, of de Facebook Page, de Twitter-tijdlijn of het Instagram-account, om een gevoel te krijgen bij de dresscode. Draagt iedereen gewoon lekker wat ‘ie wil? Doe dat dan gerust ook.

Dat waren mijn tips. Niet moeilijk, toch? Doe er je voordeel mee. Ik zie jouw ijzersterke sollicitatie graag tegemoet.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

1 reactie

 • wblom@stramark.nl'
  Reageren
  Wouter Blom
  10 november 2016 op 15:46

  Tja, tenzij je eigen stijl een zwart oud Tshirt is met vlekken. Dan kan je toch maar beter om er een maatje netter bij te lopen. Een pak (met das) is inderdaad overdreven als je gesolliciteerd als junior.

  Mensen met een net overhemd zonder death metal opdruk maken nog steeds een betere indruk en komen beter over. Het bedrijf heeft maar een paar uur de tijd om een belangrijke beslissing te nemen. Help ze daarbij door goed over te komen.

 • Wat vind jij?