Lifestyle

Carnavallen doe je zo: 3 do’s van een Oeteldonker

carnaval

Ga jij komend weekend lekker carnaval vieren? Lees dan nog even deze 3 do’s van onze klant Matthijs Bijl, een geboren en getogen Oeteldonker.

Je hoeft niet uit het zuiden te komen om carnaval leuk te vinden. Ik heb al menig ‘noorderling’ omgetoverd tot een ware carnavalsliefhebber. Maar wat is nu de magie van deze prachtige festiviteit? Iedereen is er gelijk: jong en oud, arm en rijk. Het feest barst van de creativiteit: kleurrijke aankleding en prachtige kostuums. Ook klinkt er volop heerlijke muziek (al zijn de meningen daarover verdeeld).

Carnaval lijkt een simpel feest, maar juist deze terugkerende simpelheid maakt het van alle tijden. In die dagen staat de tijd even stil. We vergeten onze zorgen, werk en de wereldpolitiek. We laten de boel de boel en vieren feest met elkaar.

Zelf verlaat ik elk jaar met veel plezier de hoofdstad voor carnaval in ‘Oeteldonk’, mijn geboorteplaats Den Bosch, en neem ik vrienden mee van ‘boven de rivieren’. De meesten staan er in het begin wat onwennig bij en aanschouwen de gekte om zich heen. Het kan even duren voor je er goed in zit, het is belangrijk dat je je overgeeft aan het feest. De vrolijkheid om je heen is aanstekelijk en na een paar glazen bier kan niemand de polonaise meer weerstaan.

Wil je echter het meeste uit carnaval halen? Volg dan deze drie do’s en je gaat een geweldig feestweekend tegemoet.

Do #1: draag een lokaal óf een origineel kostuum

Een goed kostuum is belangrijk. Hiermee vergroot je de kans op aanspraak en dus de connectie met de mensen om je heen – misschien wel het belangrijkste element van carnaval. Elke stad heeft z’n eigen tradities. In Oeteldonk draag je bijvoorbeeld een boerenkiel met een rood-wit-geel-gestreepte das. Voor slechts 20 euro hoor je er dus helemaal bij. Wil je iets gekkers: koop een kostuum in de feestwinkel of stel zelf iets samen. En realiseer je: een paar glitters of een grappig hoedje is geen kostuum! In het Zuiden gaan we in vol ornaat.

Do #2: begin al vroeg op de dag

’s Avonds staan de kroegen vol, maar het echte carnaval vindt overdag plaats. Zorg dus dat je er op tijd bij bent. Het voordeel van vroeg beginnen is dat je het echte carnaval kunt zien: een volksfeest voor jong en oud op straat. In sommige steden of dorpen kun je zelfs de optocht meepakken.

Bij ijskoud weer, in de felle zon, buiten op het plein – dat is mijn ultieme carnavalsgevoel. Liefst onder het genot van een biertje en het lokale dweilorkest. Nog een leuke bijkomstigheid: als je vroeg begint, gaan de biertjes eerder tellen en wordt ineens alles leuk.

Do #3: carnaval ervaren als een meerdaags feest

Het probleem van veel mensen van boven de rivieren is dat ze alleen op zaterdag gaan carnavallen. Juist de zondag, maandag en dinsdag zijn wat mij betreft de mooiste dagen. Bovendien is carnaval echt een feest waar je in moet komen. Dus hoe meer dagen je gaat, hoe meer je in het ritme komt en hoe meer je het gaat waarderen. Vooral omdat je elke dag dezelfde mensen tegenkomt waardoor het steeds gezelliger wordt. Pas na een paar dagen carnaval krijg je een echte inkijk in onze tradities. Misschien maar wat vrije dagen opnemen volgende week…?

Carnaval en bier


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?