Lifestyle

De 5 beste plekken om het Noorderlicht te bekijken

noorderlicht

Wat is er toch gebeurd met het Noorderlicht? Tot vijf jaar geleden belde er zo heel af en toe een verdwaalde wereldreiziger om navraag te doen naar de beste plek om het Noorderlicht te zien. Tegenwoordig is de vraag naar de Aurora Borealis – zoals wetenschappers het graag noemen – bijna schering en inslag. Het is voor sommigen een reisdoel op zichzelf geworden. Eppo Steenhuisen, directeur van reisbureau Askja én klant bij House of Einstein, tipt waar je moet zijn als je dit prachtige natuurschoon wilt aanschouwen.

Hopen op dat beetje mazzel

Ik begrijp dat wel: het Noorderlicht is sensationeel en adembenemend. Foto’s en film, hoe fraai die er vaak al uitzien, missen de wilde energie die een door de donkere lucht dansende aurora met zich meevoert. De overgave die je voelt, liggend in de sneeuw, of leunend over de balustrade van je balkon, is niet te versmaden.

Natuurlijk, je moet wat fortuin hebben om het te zien. Maar waar moet je heen? Ergens tussen de 60 en 70 graden noorderbreedte zijn je kansen het beste. Gelukkig is een bezoek aan de arctische winter op zichzelf al de moeite waard. Het serene witte landschap, het blauwige ochtendlicht, de roze avondschemering, de stilte, de leegte, de husky’s, de sneeuwscooters en -schoenen, genoeg voor een spectaculaire vakantie. Maar eerlijk is eerlijk, het zien van de Aurora Borealis is een beetje de heilige graal. En wil je die werkelijk ervaren, dan zit er maar een ding op: reizen en hopen op dat beetje mazzel.

Overigens, er is ook een Zuiderlicht, de Aurora Australis. Maar het gebied waar dit verschijnsel voorkomt bestaat voornamelijk uit oceaan en grote stukken onbegaanbaar ijs van Antarctica. Ik houd het dus voor het gemak op het Noorderlicht.

Plek #1: Finland

De hipste winterbestemming van de laatste jaren. Muggen jagen de meeste toeristen weg in de zomer, maar die zijn in de winter in geen velden of wegen te bekennen. Er zijn inmiddels ruim 80 ski-resorts, tienduizenden kilometers aan langlaufpistes en een veelvoud aan husky’s die maar op een ding uit zijn: rennen voor een slee. Van begin december tot aan mei is er ruim sneeuw, zijn er genoeg activiteiten voor overdag en kun je ’s avonds hopen op een Aurora Borealis.

Plek #2: Noorwegen

De eilandengroep Lofoten ligt voor het Noorderlicht op ideale hoogte. Bovendien is het er ’s winters minder koud dan op andere plekken op die hoogte, dankzij het zeeklimaat. Hetzelfde geldt voor Tromso, de belangrijkste plaats van Noors Lapland. Een ideale plek, niet in de laatste plaats omdat het direct onder de aurora ovaal ligt. De queeste voor het Noordelicht kun je uitstekend combineren met hondesledetochten, sneeuwscooteren en boottripjes.

Plek #3: IJsland

Nog z’n ideale bestemming voor de Aurora Borealis. Je kunt zelfs in Reykjavik het Noorderlicht waarnemen, al zit het licht van de stad vaak in de weg. Maar heel ver hoef je niet weg. Op een uur of twee van de stad is het al aardedonker. De beste kansen liggen in het noorden, in Akureyri en Myvatn. Het Noorderlicht is er een graag geziene gast. Maar zoals overal: geluk is onontbeerlijk.

Plek #4: Spitsbergen

Spitsbergen ligt tegen de 80ste breedtegraad aan en dat is al vrij noordelijk voor het Noorderlicht. Het is misschien niet de makkelijkste bestemming, ook zeker niet de goedkoopste, maar wel een indrukwekkende. De zon komt tussen november en februari niet boven de horizon. Die donkere dagen verhogen natuurlijk de kans op Aurora Borealis, maar ook de periode september tot december en maart geven redelijk goede kansen op Noorderlicht. Voor degene die liever ook wat daglicht ziet is dat wellicht een betere optie. Wel oppassen voor ijsberen.

Plek #5: Groenland

Als je ergens makkelijk wegkomt van stadsverlichting, dan is het wel op Groenland. Al is het niet altijd even gemakkelijk er te geraken. Net als op Spitsbergen is het verstandig uit te kijken wanneer je je buiten de bewoonde wereld begeeft. Het weer slaat er snel om, de ijsberen zijn altijd op zoek naar een maaltijd. Maar het dansende Noorderlicht boven de ijsbergen van de Diskobaai, dat zijn beelden die blijven hangen!

Nog een laatste paar tips

Zoals zoveel natuurverschijnselen laat het Noorderlicht zich maar moeizaam voorspellen. Maar je kunt je kansen wel enigszins inschatten. Een wolkenvrije lucht is essentieel. Uiteraard moet het donker zijn. Het licht wordt het meest tussen 17:00 en 02:00 uur waargenomen. Veel hotels die in het gebied liggen waar het Noorderlicht een frequente gast is, hebben een speciale wekservice. Zo hoef je niet de hele nacht te spoken en maar hopen dat het licht tevoorschijn komt. Ook de activiteit van het Noorderlicht fluctueert. Het is onlosmakelijk verbonden met de zogenaamde zonnevlek cyclus, hetgeen zoveel betekent dat de activiteit van de zon varieert en elke 11 jaar een piek bereikt, om in de jaren daarna langzaam af te nemen en vervolgens weer op te bouwen. Gedurende de rustige periode is er minder zonnewind, een onmisbaar ingrediënt van het Noorderlicht. Hoewel de activiteit van het Noorderlicht vermindert, laat het Noorderlicht zich nog altijd regelmatig zien. Het verschil zit vooral in de intensiteit van het licht, de Aurora Borealis danst wat minder krachtig door de lucht. De laatste piek was in 2014, de eerstvolgende is er in 2025. Na 2017 zal de intensiteit wat afnemen. Er zijn tientallen sites en apps die Noorderlicht alerts en kansen geven. De gratis versies doen het over het algemeen net zo goed als de betaalde.

Mijn credo is: nooit de moed opgeven en altijd blijven proberen. Je moet het ook een beetje laten gebeuren. Het moet geen obsessie worden. Dat is zonde. Happy hunting!


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?