Lifestyle

De beste Netflix-series en -films die je nu lekker kunt kijken

narcos hero

In de periode tussen kerst en oud en nieuw is de helft van de Nederlandse werknemers vrij. De perfecte tijd dus om eindelijk eens die films en series van je watchlist te bekijken. We tippen er een paar: klassiekers, maar ook nieuwe series die wat ons betreft de moeite van het kijken waard zijn. 

The Ivory Game

Als je weet dat er jaarlijks 35.000 olifanten gedood worden (dat is één per kwartier) om aan de wereldwijde vraag naar ivoor te voldoen, begrijp je de noodzaak van deze documentaire. The Ivory Game is medegeproduceerd door Leonardo DiCaprio en duikt in de wereld van de illegale ivoorhandel. En dat is allesbehalve een game. Corruptie is aan de orde van de dag en activisten zetten hun leven op het spel om te voorkomen dat de olifant uitsterft. Met name in China, de grootste afzetmarkt, is er nog een hoop werk aan de winkel. Hoewel er inmiddels een (tijdelijk) verbod op ivoor is, is het nog maar de vraag of dit effect heeft: de onwetendheid is nog altijd enorm. Documentairemakers Kief Davidson en Richard Ladkani hopen een steentje bij te dragen door vast te leggen welke weg ivoor moet afleggen voordat het als sieraad verkocht wordt in (Chinese) winkels.

Barry

Op 20 januari 2017 is het zover: de president van de Verenigde Staten Barack Obama zal het stokje overdragen aan Donald Trump. Velen zullen Obama herinneren als een optimistische en goedlachse man, wiens leven sinds zijn aanstelling op 20 januari 2009 onder een vergrootglas lag. Maar hoe zag het leven van de jonge Barack eruit? De film Barry (zoals zijn jeugdvrienden hem noemden) gaat terug naar het jaar 1981, als Barack rechten studeert aan de Columbia-universiteit in New York. In een omgeving vol criminaliteit en racisme probeert de jonge Barry zich staande te houden. Een lastige, maar belangrijke periode in het leven van de 44e president van Amerika, die voor een groot deel zijn kijk op de wereld heeft bepaald.

Narcos

Een klassieker, die boven aan het lijstje van menig Netflix-abonnee prijkt. In de zomer van 2015 ging de serie in première, afgelopen september verscheen seizoen 2 en enkele dagen later werden seizoen 3 en 4 al aangekondigd. Wat de serie zo goed maakt? Drugskoning Pablo Escobar is een fascinerend figuur, geweldig vertolkt door Wagner Moura. In seizoen 1, dat redelijk positief werd ontvangen, zien we in grote lijnen de opkomst van Escobars kartel. Over seizoen 2, waarin jacht wordt gemaakt op de drugsbaron, was de pers pas écht lovend. ‘Verslavend’, aldus het Parool.

The Big Short

Films gebaseerd op boeken zijn niet zelden een flop. The Big Short lijkt een uitzondering op de regel. De dramatische komedie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis, vertelt over de financiële crisis in Amerika van 2007-2010 ten gevolge van de problemen op de huizenmarkt en de kredietcrisis. Vier slimmeriken (en niet de minste acteurs: Christian Bale, Brad Pitt, Steve Carell en Ryan Gosling) zien wat de grote banken en overheid niet zien: de wereldeconomie staat op instorten. De mannen bedenken een plan om hiervan te profiteren – en dat gaat ze goed af. The Big Short weet een lastig onderwerp inzichtelijk te maken en is zo ook voor financiële analfabeten goed te volgen. Niet voor niets kreeg deze film vijf Oscar-nominaties en won-ie uiteindelijk een prijs voor Beste Bewerkte Scenario.

Meer zoals dit zien? Lees ook eens ons blogartikel over de beste business films.

Stranger Things

Volgens velen de verrassing van het jaar, die vooral door mond-tot-mondreclame populair werd. De Amerikaanse sciencefiction-horrorserie begint met de mysterieuze verdwijning van de twaalfjarige Will Beyers uit het stadje Hawkins, Indiana. Zijn alleenstaande moeder Joyce (Winona Ryder) en agent Jim Hopper gaan op zoek naar het jochie, net als Wills vrienden Mike, Lucas en Dustin. Tijdens hun zoektocht stuiten zij op Eleven, een meisje met magische krachten. Samen gaan zij op onderzoek uit, om te ontdekken wat er daadwerkelijk aan de hand is. Niet alleen de onverwachte wendingen in het verhaal maken de serie tot een enorme hit. Ook de sterke cast en de ode die de serie aan de jaren tachtig brengt, dragen daaraan bij. Schrijvers (en broers) Matt en Ross Duffer weten op een sublieme manier verwijzingen te maken naar klassiekers als E.T., Alien en The Goonies. En dat maakt de hitserie een feest der herkenning. Seizoen 2 zal in kwartaal 3 van 2017 op Netflix te zien zijn; voldoende tijd dus om het eerste seizoen te bekijken.

The OA

Een van Netflix’ nieuwste paradepaardjes en beoogde opvolger van Stranger Things. Net als voor die serie werd voor The OA nauwelijks reclame gemaakt: hij stond gewoon plotseling online. Dat getuigt van vertrouwen en dat is volgens critici terecht. De serie vertelt het verhaal van Prairie Johnson, een blind meisje dat zeven jaar na haar verdwijning opeens terugkeert naar het dorpje waar ze opgroeide. Niet alleen haar terugkeer is bijzonder: ook kan ze opeens weer zien. Wat er is gebeurd en wat die vreemde littekens op haar lichaam zijn, blijft een raadsel waarover elke aflevering meer duidelijk wordt. Hoewel de Volkskrant over The OA schrijft dat de serie ‘zo vaag is als de neten’, noemt de krant ‘m tegelijkertijd meeslepend en zeer aangenaam gezelschap om de feestdagen mee door te brengen.

White Collar

Inmiddels al wat ouder en ook geen Netflix Original, maar niet minder goed. In deze drama-/misdaadserie volgen we meesteroplichter en vervalser Neal Caffrey. Na een drie jaar durend kat-en-muisspel met FBI-agent Peter Burke is hij eindelijk gevangengenomen. Na bijna vier jaar straf weet hij te ontsnappen, maar Burke spoort hem opnieuw op. De twee besluiten samen te gaan werken nadat Caffrey aangeeft informatie te hebben over andere criminelen. De eeuwige vraag: blijft Caffrey op het rechte pad? Goede serie à la de hitfilm Catch me if you can; beide zijn geïnspireerd op de misdaden van oplichter Frank Abagnale Jr.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?