Lifestyle

Antikater-ontbijtjes voor gevorderden

eggs benedict

Niets vervelender dat een afschuwelijke kater. Knallende koppijn en een maag die alle kanten op gaat terwijl de rest van je lichaam smeekt om vergiffenis. Naast de aloude remedie in de vorm van een aspirine, kan een stevig ontbijt ook goed helpen. Mocht je vanavond weer op pad gaan met de maten, sla dan vandaag alvast alles in voor je antikater-ontbijtje. En ben je alweer eerder fit dan gepland? Dan kun je je altijd nog verlekkeren aan onze verrukkelijke vleesgerechten voor echte mannen.

Eggs benedict: een ontbijt met potentie

Eggs benedict

De man die eggs benedict beheerst maakt veel vrienden. Prima als ontbijt, maar net zo goed als brunch. Naar verluidt was het een makelaar van Wall Street die in 1894 in het New-Yorkse Waldorf hotel ter bestrijding van zijn kater een gerecht bestelde waarin al zijn favoriete ingrediënten voorkwamen: eieren, ham of spek, toast en hollandaise saus. Eggs benedict is altijd een Amerikaans gerecht gebleven. In Nederland is het nu een populair ontbijtgerecht. Let wel: het is niet eenvoudig maar het is het oefenen waard. Hierna heb je twee vaardigheden waarmee je jezelf toch wel beetje chef mag noemen: eieren pocheren en hollandaise saus.

Ingrediënten

  • 4 Grote scharreleieren
  • Beetje roomboter
  • 2 Ronde brioche broodjes (horizontaal doorgesneden, of ander wit brood)
  • 4-8 Plakjes boerenham (of gerookte zalm)

Voor de hollandaise:

  • 150 gram roomboter
  • 2 Dooiers van scharreleieren
  • 1,5 Theelepel wittewijnazijn
  • Limoensap
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

Laat voor de hollandaisesaus de boter in een pan op laag vuur smelten. Schenk hem voorzichtig in een beker en laat de vaste melkbestanddelen zoveel mogelijk in de pan achter. Laat deze geklaarde boter iets afkoelen.

Doe de eierdooiers, witte wijn azijn en 1 eetlepel koud water in een metalen kom of pan die goed boven een andere pan met zachtjes kokend water past. Klop dit mengsel met een ballongarde of mixer licht en schuimig (zo wordt de boter beter opgenomen) neem de kom of pan van het vuur en klop nog enkele minuten tot hij gaar is.

Pocheer de eieren: bekijk dit filmpje van Allerhande. Rooster de brioche broodjes licht op de snijvlakken in een warme koekepan. Bestrijk de brioche broodjes met boter en leg ze op borden, beleg elke brioche met 1 of 2 plakjes boerenham of zalm, schep hierop een gepocheerd ei en schep er wat hollandaisesaus over. Serveer de eggs Benedict direct.

Klop geleidelijk de boter door het eiermengsel: niet te snel, anders schift de saus. Voeg als alle boter is opgenomen wat zout en cayennepeper toe, meng het limoensap er als laatste door.

De perfecte kaastosti

Jamie Oliver tosti

Vergeet de kleffe tosti uit je studententijd. Het is tijd voor de tosti 2.0. Komt uit de hoge hoed van keukenprins Jamie Oliver. Hij geeft een totaal nieuwe dimensie aan de tosti…

Ingrediënten:

  • Wit vloerbrood (of ander wit, neutraal brood)
  • Roomboter
  • Cheddar, Goudse, Red Leicester of een mix
  • Cayennepeper
  • Tomatenketchup, tabasco of mangochutney (naar smaak)

Besmeer twee sneetjes brood aan beide kanten flink met roomboter. Rasp op één van de sneetjes een flinke laag lekkere smeltkaas, zoals Cheddar, Goudse, Red Leicester, of een mix hiervan. Leg er de andere boterham op en bak de sandwich ongeveer 3 minuten aan elke kant in een koekenpan met anti-aanbaklaag op matig vuur. Matig vuur is belangrijk omdat de tosti anders bruin wordt voordat de kaas gesmolten is en de lava-achtige sensatie is nou juist een van de belangrijkste dingen. Tijdens het bakken leg ik er altijd iets zwaars op om het contact tussen het brood en de pan zo optimaal mogelijk te maken, zodat de tosti extra krokant wordt.

Schep de tosti als beide kanten goudbruin zijn uit de pan en rasp een beetje kaas op de plek waar hij lag. Leg de tosti op de kaas en rasp ook een beetje kaas op de bovenkant. Laat hem zo 1 minuut bakken – wacht tot de kaas pruttelt en het vet eruit begint te druipen, en strooi er dan een snufje cayennepeper op.

Steek de tosti los met een spatel, til hem als het kaaslaagje aan de onderkant volledig gesmolten is met de spatel uit de pan en laat hem ongeveer 30 seconden op de spatel balanceren, zodat de gesmolten kaas er een beetje vanaf druipt, stolt en een soort indrukwekkende kaaskroon vormt.

Keer hem nog even om tot de andere kant ook goudbruin is en laat hem voor het serveren een paar minuten staan. Serveer er tomatenketchup, brown sauce (HP saus), een scheutje Tabasco of een andere hete saus, mangochutney, of een mix bij.

Bronvermelding van de afbeeldingen: pantryfullofrecipes.com, buzzfeed.com, jamieoliver.com

 

Smart casual outfits House of Einstein

 

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding. Benieuwd wat we zoal versturen? Vraag dan enkele voorbeelden aan, zo kun je ontdekken of onze service iets voor jou is!

Vraag voorbeelden aan

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?