Business

8 ondernemerslessen van Frank Underwood uit House of Cards

frank underwood

Het nieuwe seizoen van de Netflix-serie House of Cards gaat deze week van start. Acteur Kevin Spacey speelt de rol van de snode Frank Underwood. Intriges, moordpartijen en doofpotaffaires – alles passeert de revue op zijn weg naar de top van het Witte Huis. We namen enkele van zijn meest interessante quotes onder de loep en haalden er 8 prikkelende ondernemerslessen uit.

#1 Bouw een krachtig team

House of Cards laat heel duidelijk laten zien dat de weg naar succes – in dit geval Frank Underwoods strijd om het Amerikaanse presidentschap – een sterk team nodig heeft. Zo is zijn vrouw Claire net zo hongerig naar macht als haar man; ze moedigt hem constant aan om tot het uiterste te gaan. Ondertussen strijkt chief of staff-lid Douglas Stamper alle oneffenheden uit Franks verleden glad. Niets mag het pad naar de overwinning namelijk in de weg staan.

Wat kunnen we dus van Frank leren? Verzamel een club van mensen om je heen die je vroeg of laat kunnen helpen. Krijg je vrijdagmiddag last-minute een klus binnen die maandagochtend af moet zijn? Dan kan de grafisch ontwerper die je op die netwerkborrel hebt leren kennen je zomaar uit de brand helpen.

Frank Underwood

Bron: wifflegif.com

#2 Onderschat face-to-face meetings niet

Frank Underwood is een fervent sms’er in de serie. Maar sms’jes zijn voor hem enkel een hulpmiddel. Want wanneer het werkelijk belangrijk wordt en hij echt iets nodig heeft schroomt hij niet om persoonlijk langs te gaan. Hij weet namelijk dat hij pas écht zijn zin krijgt als de persoon in kwestie tegenover hem zit. Zo’n manipulator is het.

We zijn geneigd om alles digitaal te doen, anno nu. Dat is zonder meer tijdsbesparend, maar als je écht een band met iemand wilt opbouwen, win je meer vertrouwen als je de persoon in levende lijve spreekt. Lichaamshouding en intonatie zeggen namelijk zoveel meer dan een smiley in een e-mailtje.


Bron: giphy.com

#3 Wees geduldig, niet alles kan nu

Frank Underwood en zijn vrouw Claire vormen niet alleen een geweldig team, ze spelen het spel ook bijzonder slim. Zo zie je het tweetal vaak ’s avonds in de vensterbank roken terwijl ze discussiëren over hun volgende zet richting succes. Niks geen haastige beslissingen; alles wordt uiterst zorgvuldig gepland.

Als ondernemer ben je al gauw geneigd om je door de waan van de dag te laten leiden. Had je net die middag gepland om die stapel wachtend papierwerk in alle rust uit te pluizen, staat je collega aan je bureau met een te gek idee dat direct opgepakt dient te worden. Maar gaat zo’n overhaaste actie uiteindelijk wel wat opleveren voor jou, je zaak en je klanten? Of wordt het een losse flodder? Misschien is het dan toch slimmer om je op de langere termijn te richten.

Frank Underwood gif
Bron: wifflegif.com

#4 ‘Nee’ bestaat niet

Frank Underwood wil veel, maar krijgt niet altijd zijn zin. Dat begint al in de eerste aflevering, als hij – geheel tegen zijn verwachting in – niet wordt aangesteld tot secretary of state. ‘Nee’ staat echter niet in zijn boekje en hij doet er vervolgens alles aan om alsnog hogerop te komen.

Je kunt niet altijd op je strepen gaan staan om te krijgen wat je wilt. Onderhandelen tijdens je ondernemerschap is onontkoombaar. Wees echter wel realistisch als je een ‘nee’ krijgt. En bedenk: als het zo niet lukt, dan kan het vast op een andere manier. Of neem nu genoegen met minder, in de wetenschap dat je bij een tweede of derde keer wél je zin krijgt.

No
Bron: giphy.com

#5 De minder leuke dingen moeten ook gedaan worden

House of Cards opent met een scène waarin Frank een door een auto aangereden hond uit zijn lijden verlost.

“Nobody wants to do the unpleasant yet necessary things.”

Een nogal cru voorbeeld misschien, maar wel met een kern van waarheid. Er moeten nu eenmaal ook minder leuke dingen gedaan worden. Krijg je negatieve feedback over je product? Bel dan zo snel mogelijk de betreffende klant op en vraag hem waar het misging in zijn ervaring met je dienstverlening. Maak van je detractor weer een promotor en voorkom dat die negatieve ervaring zijn eigen leven gaat leiden op internet. Daar kun je namelijk nog lang last van hebben.

dog
Bron: giphy.com

#6 Generositeit is een vorm van macht

Frank Underwood hielp in het begin iedereen wiens hulp hij later, op weg naar de top, kon gebruiken. He gave so that he could take.

En in zekere zin gaat dat ook op voor jouw relatie met je klanten. Wees genereus, dan zijn ze sneller geneigd je te helpen als je ze later zelf om een gunst vraagt. Verras ze bijvoorbeeld met een extraatje als je je product of dienst oplevert en neem écht de tijd om een probleem of vraag op te lossen. De kans is groot dat je een hogere response krijgt op het moment dat je ze bijvoorbeeld een enquête stuurt. Go the extra mile.

tumblr_msxgdxUDcz1s89mq8o1_500

Bron: wifflegif.com

#7 Wees wel een beetje menselijk

Ook al is Frank de sluwheid zelve in House of Cards, hij weet toch wanneer hij menselijk moet zijn: een arm om een schouder zodat er uitgehuild kan worden. Alleen is dat in zijn geval uitsluitend bedoeld om het gewonnen vertrouwen later uit te kunnen buiten.

Zodra je onderneming op stoom komt en je werknemers onder je vleugels krijgt wordt het tijd om je managementvaardigheden op de proef te stellen. Je kunt niet van iedereen verwachten dat er 60 uur per week gewerkt wordt. Een beetje menselijkheid kan daarom geen kwaad. Maak van je werk een inspirerende plek waar mensen graag en met plezier werken. Alleen dan plukt iedereen er de vruchten van.

tumblr_mr9nbtN1vs1s89mq8o1_500
Bron: wifflegif.com

#8 Tevredenheid is de sleutel tot succes

Franks vrouw Claire is op een gegeven moment niet meer tevreden. Ze kiest voor zichzelf en gaat haar eigen weg.

En dat is exact wat jij ook moet doen als je niet meer wordt uitgedaagd. Dat betekent niet dat je meteen je koffers moet pakken als je huidige positie je niet meer bevalt. Probeer in plaats daarvan je rol opnieuw uit te vinden. Wat staat je nu precies tegen? En wat kan er gedaan worden om je ondernemerschap nieuw leven in te blazen? Als het desondanks nog steeds niet lukt, wordt het tijd om verder te kijken. Jij hebt je leven zelf in de hand; maak daar gebruik van.

leaving

Bron: giphy.com

Inspiratie voor dit artikel kwam voort uit verschillende losse posts van American Express, Capterra, Thinkapps en Gojobhero.

Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

2 Reacties

 • Jochum@jarigsma.nl'
  Reageren
  Jochum Jarigsma
  4 maart 2016 op 14:42

  Wat een ongelooflijk goede blog! Complimenten voor de schrijver. Geniaal gedaan.

  • Reageren
   Simon
   4 maart 2016 op 14:47

   Hi Jochum,

   Bedankt voor je compliment! Leuk om te lezen 🙂

   Frank Underwood waving at Jochum Jarigsma

  Wat vind jij?