Business

5 lessen die ik heb geleerd als startende zzp’er

lessen zzp er

Wat doet je als je al jaren in loondienst bent, los wilt van de hiërarchie op werk en dolgraag aan de slag wilt als freelancer? Juist: stoppen met werken en voor jezelf beginnen. Dirkjan Hupkes, oprichter van Your Social Media Buddy en klant van House of Einstein vertelt je welke vijf lessen hij gaandeweg heeft geleerd.

Eruit floepen dat je een eigen bedrijfje wilt starten

Een tijdje geleden kwam ik een van de managers van mijn werkgever tegen in de wandelgangen. Hij was net klaar met een werknemersbijeenkomst waar hij mensen had moeten vertellen dat het werk er voor een deel van hen op zit en voor anderen ingrijpend verandert. De man had dat – ondanks alle emoties – op een rustige en prettige manier gedaan en ik vertelde hem dat ik dat erg knap vond. Gaandeweg kwamen we op het onderwerp persoonlijk ontwikkeling en hij vertelde dat hij bang was dat mensen tot het laatste moment zouden wachten met zoeken naar een nieuwe baan of nieuwe carrière. Toen floepte ik eruit dat ik mijn eigen bedrijfje wilde beginnen en vroeg of hij nog tips had. Die had hij:

“Prima idee, maar stop dan met je werk hier want dan moet je wel ondernemen om geld binnen te krijgen en heb je geen afleiding van het gedoe hier. Als je wilt is er in jouw werkgebied toch altijd wel geld te verdienen, dus je kunt altijd terug.”

Dat was alvast goed nieuws want ik zat dus niet op een ‘road to nowhere’.

Mijn reis richting mijn eigen bedrijf is eigenlijk al vijf jaar geleden begonnen en eind 2016 was ik er gewoon klaar voor om iets voor mezelf te creëren in plaats van het werk van anderen te beoordelen. Tijdens deze reis heb ik 5 dingen geleerd over voor jezelf beginnen die ik hieronder wil delen.

Les #1: Gun jezelf de tijd om iets te zoeken wat je leuk vindt om te doen

Doordat ik tijd heb genomen om uit te zoeken wat ik wil en waarom ik dat wil, ben ik erachter gekomen dat je ook als introverter persoon in de wereld van social media erg succesvol kunt zijn. Schuilend achter je computerscherm creatief bezig levert net zo goed mooie opdrachten op. Bovendien ben ik erachter gekomen dat 20 jaar werken bij een grote financiële dienstverlener me toch wel veel kennis heeft gegeven van onderwerpen die ik nu kan gaan gebruiken. Ik doe nu iets wat ik leuk vind en wat dicht bij mezelf ligt terwijl ik alle kennis kan hergebruiken ( ook wel ‘repurposing content’ genoemd, een fancy term voor kopiëren en plakken of recyclen).

Les #2: Experimenteer alvast op je huidige werk

Gelukkig heb ik de gelegenheid gehad en benut om uitgebreid te experimenteren. Zo heb ik een aantal ideeën bij mijn collega’s getest en zo dingen bewust anders gedaan dan iedereen gewend was. Daardoor heb ik geleerd wat wel en niet werkt en vooral ook wat mij wel of niet ligt. Al die kennis neem ik ook mee naar mijn bedrijf.

Zo weet ik inmiddels dat een goede 1-aprilgrap over de liften in het gebouw waarvan niemand begrijpt hoe ze werken, het beter kan doen als nieuwsbericht op social media, dan een nieuwsbericht over de jaarcijfers of een benoeming in de top van de organisatie. Simpelweg omdat het mensen meer aanspreekt, want iedereen mopperde over die liften.

Les #3: Loondienst combineren met freelancen is tricky, maar zeker geen onmogelijke opgave

Inmiddels weet ik dat de manager uit het begin van het verhaal in zoverre gelijk heeft gekregen dat mijn baan inderdaad afleidt bij mijn eigen bedrijf en omgekeerd. Zo ben ik in de ochtend in de trein op weg naar werk en in de trein terug bezig om mijn social media accounts bij te werken en dat doe ik ook als ik tussendoor even tijd heb. Daartegenover staat dat ik vaak vrijdagmorgen en zondagavond toch mijn werkmail ga zitten doen en dat het in de praktijk lastig is om niet full time bezig te zijn.

Aan de andere kant merk ik wel dat het scheiden van werk en bedrijf steeds makkelijker wordt. Zo hoef ik inmiddels niet meer uit te leggen dat ik vrijdag niet op werk ben (tenzij ik op een andere dag voor mijn eigen bedrijfje op pad ben) en ben ik ook nog niet zover op dreef met mijn eigen onderneming dat ik geen tijd meer heb om te eten of te slapen. Daarnaast zorgt het gek genoeg voor een bepaalde rust op mijn werk. Ik hoef me niet meer zo nodig te bewijzen en durf ook nee te zeggen tegen spannende projecten. Tegelijkertijd is er nog steeds de relatieve zekerheid van een behoorlijk belegde boterham.

Les #4: Netwerken is eigenlijk best leuk

Het enige waar ik zelf nog wat moeite mee heb is netwerken, want ik moet wel echt opnieuw beginnen. Voor een introverter persoon als ik gaat dat eigenlijk verrassend goed, met name omdat niemand me kent en ik dus ook opnieuw een eerste indruk kan maken. Netwerken doe ik onder meer door naar lokale Open Coffee evenementen te gaan waar veel andere ondernemers en zzp’ers komen om hun bedrijf aan de man te brengen. En in Alphen aan den Rijn is er ook een maandelijkse borrel die “Wijntje aan het pleintje” heet. Het leukste van die netwerkevents is dat je merkt dat iedereen wel tips heeft of wil helpen. En niet eens om er persé aan te verdienen maar gewoon omdat iedereen het leuk vindt om andere ondernemers bij te staan.

Les #5: Als je elke dag een klein stukje verder bouwt bereik je ook je doel

Hoe het verder gaat? We gaan het zien. Het belangrijkste voor mij op korte termijn is mijn bedrijf zodanig uitbouwen dat ik ervan kan leven. Dat betekent elke dag een uur inruimen om relevante dingen op social media zetten, een uur per dag en een dag per keer. Juist door duidelijke en haalbare doelen te stellen kan ik voortgang boeken. Maar ik ben ervan overtuigd dat als ik elke dag een klein beetje verder kom, ik uiteindelijk eindig waar ik zijn wil: andere ondernemers helpen door gebruik te maken van wat ik heb geleerd en nog ga leren op reis in de wereld van social media.

Voor jezelf beginnen kan op vele manieren, variërend van in een keer alles achter je laten tot langzaam vanuit een bestaande situatie wat opbouwen. Beide scenario’s hebben hun eigen voor- en nadelen. Voor mij is het laatste scenario nu het beste. Ik heb de relatieve luxe van een goede baan en een vriendin die genoeg verdient om niet gelijk diep in de schulden te duiken. Ik heb tijd om op te bouwen zonder de druk om omzet te draaien en dat geeft heel veel vrijheid.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?