Lifestyle

3 verrukkelijke vleesgerechten voor echte mannen

vleesch

Chef’s Table al gezien? In deze documentaire worden zes sterrenchefs gevolgd. Een echte aanrader voor liefhebbers van het kookvakmanschap. Nu is het worden van zo’n sterrenchef misschien iets te hoog gegrepen, maar het hebben én uitvoeren van een simpel maar klassiek gerechtenrepertoire staat garant voor succes. Nog volop onder de indruk van de documentaire zochten we drie bijzondere gerechten op die elke vleesliefhebbende man wel kan waarderen (sorry, vegetariërs!). Bovendien kun je er altijd en overal mee aankomen. Denk aan een weekendje met de mannen of het grote familiediner. Het ene recept is eenvoudig, het ander juist uitdagend – maar onthoud de basisregel van koken: oefening baart kunst. Hierbij onze succesrecepten voor krokant gegrilde kip, steak Béarnaise en broodje pulled pork. 

#1 Kip op blik bier

bierkip

Deze geniale uitvinding hebben we van multimiljonair en rasondernemer Jamie Oliver. Het principe is eenvoudig en inventief: gaar je kip op een blikje bier. Supereenvoudig om te maken en het eindresultaat is spectaculair: het bier stoomt de kip van binnenuit gaar en ondertussen wordt de buitenkant door het kruidenmengsel en de BBQ-saus getransformeerd naar een knisperend, sticky en smaakvolle kip. Kortom, een feestje op mijn bord.

Ingrediënten:

  • 1 Hele kip
  • Olijfolie
  • 2 Eetlepels barbecuesaus (of Hoi Sin saus)
  • 1 Blikje bier (je favoriete merk)
  • 1 Rode peper
  • 1 Bosje lente-ui
  • 1 Bosje verse koriander

Voor het kruidenmengsel (alles wat je kan vinden is goed):

  • 1 Theelepel paprikapoeder (liefst gerookt)
  • 1 Eetlepel gemalen venkelzaad
  • 1 Eetlepel gemalen korianderzaad
  • 1 Theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 Gedroogde rode peper (staat ook bij de kruiden)
  • 1 Theelepel zout
  • 1 Eetlepel zwarte peper
  • 1 Eetlepel bruine suiker (of basterdsuiker)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Laat de kip op kamertemperatuur komen. Smeer de kip in met olijfolie. Gebruik je handen om het kruidenmengsel over de kip uit te smeren. Maak het blikje bier open en drink 2/3 op (hoeft niet in één keer). Zet vervolgens de kip rechtop over het blikje bier (jawel, in zijn achterkantje). Zet de kip voor ongeveer 1 uur in de oven, tot hij goudbruin is. Haal de kip eruit, smeer hem in met de BBQ saus en zet hem nog 10 minuten terug in de oven. Snijd de rode peper en de lente ui in fijne reepjes. Snipper de koriander. Haal de kip uit de oven en strooi er de rode peper, ui en koriander over. Serveer op het bierblik op tafel en wacht op het applaus. Eet met stokbrood, salade, rijst of frites.

#2 Steak Béarnaise

steak-b

Dit biefstukrecept is er een voor gevorderden. Een groot stuk vlees verdient het gezelschap van een verse Béarnaisesaus. Serveer je steak met stokbrood of frietjes (gehaald, zelf gebakken of uit de oven) en een simpele salade met kropsla. Een lepel verse, luchtige Béarnaise is dan de kroon op het werk.

Ingrediënten:

  • Biefstuk of Ossehaas (wat je zelf lekker vindt)
  • 2 Sjalotten of 1 ui, gesnipperd
  • 1 Bosje dragon (verse kruiden)
  • 50 ml Witte wijn
  • 3 el Azijn
  • 10 Peperkorrels
  • 4 Eidooiers
  • Zout
  • 250 g Roomboter
  • 1 Eetlepel kraanwater
  • 0,5 Eetlepel citroensap

Bereiding:

Kneus de peperkorrels met een mes. Snijd de sjalotten in dunne ringen. Snijd de dragon grof. Doe de peperkorrels, sjalot en 3/4 van de dragon met de wijn, azijn en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in 5 min. tot ⅓ inkoken. Zeef het mengsel en druk met de bolle kant van een houten lepel het vocht uit de sjalotten. Zet het mengsel apart en laat helemaal afkoelen.

Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk voorzichtig de geklaarde boter in een kom en houd apart. Stop met schenken als de eiwitten meekomen, deze laag wordt niet gebruikt.

Breng een laag water aan de kook in een pan waar de vuurvaste kom in past. Splits ondertussen de eieren. Klop de eidooiers met het water los in de kom, de eiwitten worden niet gebruikt. Schenk het ingekookte mengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan met kokend water, de kom mag het water niet raken. Klop het mengsel met een garde in 5 min. tot een dikke saus (het moet er als een lint aan blijven hangen).
Neem de kom uit de pan en meng druppelsgewijs en al kloppend de geklaarde boter erdoor. Breng de bearnaisesaus op smaak met de rest van de dragon, het citroensap en eventueel zout.

Biefstuk bakken:

Bekijk eventueel van te voren dit filmpje over het bakken van de perfecte biefstuk.

Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit de pan en laat een flinke klont margarine (bij voorkeur Blue Band) smelten. Zet de vlam goed hoog, zodat de boter flink gaat bruisen, maar laat de boter niet aanbranden.

Leg de biefstuk in de pan als de boter is uitgebruist. Houd het vuur hoog, zodat hij snel dichtschroeit. Draai de biefstuk om na 1 min. Draai de biefstukken voortdurend, om ze egaal bruin te krijgen. Gebruik voor het draaien van de biefstuk een tang (geen vork!). Om er toch voor te zorgen dat de biefstuk vanbinnen warm genoeg is, kun je het vuur de laatste 2 min. wat lager draaien.

Tip van biefstuk-koning Loetje: “Gebruik een pan met een dunne bodem, die goed heet wordt. En als je maar een of twee biefstukjes wilt bakken, gebruik dan een kleinere pan. Die wordt sneller en beter warm en je hebt minder margarine nodig. Wij bakken de biefstuk in margarine, liefst Blue Band. Die bevat niet zo veel water en geeft een mooiere, bruine jus. De pan spoelen we af met koud water en drogen we met keukenpapier. Niks geen afwasmiddel.”

#3 Pulled pork

pulled-pork

We love festival food! Maak je eigen pulled pork. Serveer met een wit broodje en coleslaw (kant-en-klaar te koop op de groente-afdeling van je supermarkt). Een ijskoud biertje erbij en het ultieme festivalgevoel is gecreëerd! Het is absoluut niet moeilijk om te maken maar vergt alleen wat geduld omdat het vlees urenlang moet sudderen. En let op: het vlees moet een nachtje marineren.

Ingrediënten

  • 1 stuk varkensvlees van 2,5 kilo (bij voorkeur procureur – varkensnek – maar andere soorten varkensvlees zoals varkensschouder mag ook)
  • 200ml cola

Voor de rub

  • 2 Eetlepels bruine basterdsuiker
  • Grote snuf gemalen zwarte peper
  • 2 Flinke theelepel grof zeezout
  • 2 Theelepels paprikapoeder
  • 1 Theelepel mosterpoeder
  • 1 Theelepel uienpoeder
  • 1 Theelepel knoflookpoeder
  • 1 Theelepel selderiezout
  • Flinke snuf kaneel
  • Flinke snuf gemberpoeder
  • Flinke snuf nootmuskaat

Vocht om in te koken:

  • 75ml Balsamico azijn
  • 300ml Cola
  • 70ml Qhisky
  • 3 Eetlepels lichte basterdsuiker
  • 3 Eetlepels olijfolie
  • Voor de barbecuesaus (kun je ook kant en klaar kopen)
  • 100ml Ketchup
  • 100ml Water
  • 3 Eetlepels rietsuiker
  • 2 Eetlepels Worcestershire saus
  • 1 Eetlepel azijn
  • 1 Eetlepel Dijon mosterd
  • 1 Theelepel grof zeezout
  • Drupje tabasco
  • Flinke snuf knoflookpoeder

Bereidingswijze

Doe het stuk procureur of de stukken varkensvlees in een plastic zakje met 200ml cola (bijv. een ziplockzakje). Haal de lucht uit het zakje, sluit goed en leg een nacht in de koelkast. Maak dan ook de barbecuesaus: meng alle ingrediënten met een garde in een pannetje op halfhoog vuur. Breng al roerend aan de kook en laat 10 minuten sudderen, af en toe roeren. Laat afkoelen en laat een nacht onafgedekt in de koelkast staan. Hierna is het klaar voor gebruik.

De volgende dag:

Alle ingrediënten voor de rub mengen. Vlees uit het zakje halen en goed rondom insmeren met de rub. Verpakken in plasticfolie en minimaal 30 minuten in de koelkast leggen. De olie verhitten in een grote braadpan of koekenpan. Het vlees rondom bruin braden, ongeveer 3min per kant.

Vervolgens de ingrediënten voor het kookvocht mengen met een garde. Het vlees in een slowcooker doen of in een ovenschaal (liefst met deksel, anders later afdekken met aluminiumfolie). Het vocht over het vlees gieten. Vervolgens in de slowcooker in totaal zo’n 7 uur laten sudderen, beginnen op high, als het begint te borrelen verder op low. In de voorverwarmde)oven 7 uur op 90 graden celsius.

Haal het vlees uit de pan, laat een halfuurtje rusten op een snijplank, afgedekt met folie en maakt het vervolgens met 2 vorken helemaal fijn (draadjesstructuur). Al het vocht uit de pan halen, vlees weer in de pan, vocht erdoor naar je smaak om ervoor te zorgen dat het niet droog wordt. Dan de helft van je zelfgemaakte barbecuesaus erdoor scheppen en nog even laten opwarmen. Serveer op een wit broodje met koolsalade.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


kom bij ons langs

BewarenBewaren

 

Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?