Mode en Stijl

School of Style #3: Kleuren combineren

4 felle kleuren1

Veel mannen vinden het lastig om kleuren te combineren. Ze grijpen daardoor vaak naar kledingstukken in dezelfde (saaie) kleuren. In deze blog geven we je de zes belangrijkste lessen voor kleurencombinaties. Overall zijn wij van mening dat veel kleuren bij elkaar staan. Mannen denken al snel dat alles perfect bij elkaar moet passen, of vinden dat bepaalde combinaties echt niet kunnen. Ons advies: durf kleur te dragen.

1) Altijd goed: basic kleuren

1 basics

Met basic kleuren kies je de altijd goede, ietwat veilige weg. De belangrijkste basic kleuren zijn 1) donkerblauw (ook wel ‚navy’ genoemd) 2) wit 3) grijs 4) bruin en 4) kaki. Het is handig om een aantal basic kledingstukken in deze kleuren te hebben, want ze combineren makkelijk met elkaar en met andere kleuren. Goede basics in basic kleuren zijn: een donkerblauwe blazer, een wit overhemd, een kaki chino en een grijze v-hals trui. Houd je van een cleane, Scandinavische look? Koop dan vooral kledingstukken in deze basic kleuren en je komt een heel eind. Mooi, maar wat ons betreft mag je ook wel eens kiezen voor wat anders. Lees daarom vooral verder.

2) Makkelijk te combineren: natuurlijke kleuren

2 naturals

Italianen kiezen vaak voor natuurlijke kleuren. Hiermee bedoelen we kleuren die je veel in de natuur terugziet (en dan niet een parkiet). Denk aan: legergroen, donkerbruin, zand, kaki en beige. Alle natuurlijke kleurtinten passen goed bij elkaar, dus dit maakt combineren makkelijker. Houd je dus van een kledingkast waarvan alles bij elkaar past? Dan is het handig om dit in je achterhoofd te houden.

3) Onthoud: ‘off-tone’

3 offtone

Wij houden van kleur en zullen je dus zeker aanmoedigen om kleur te dragen. Vind je het moeilijk om te bepalen of een kleur mooi is (of je goed staat)? Onthoud deze simpele regel: kies voor off-tonen. Hiermee bedoelen we mengtonen in tegenstelling tot harde, primaire kleuren. Kun je je er geen voorstelling bij maken? Harde, primaire kleuren zie je vooral veel terug in de kinderwinkel. Ze komen kinderlijk of goedkoop over (denk: Ikea, Wibra en Zeeman).

In het buitenland staan wij Nederlanders bekend om onze keuze voor harde, felle kleuren, maar hier hoeven we niet trots op te zijn. Kies dus voor bordeauxrood in plaats van felrood, mosgroen in plaats van felgroen en oker in plaats van geel. Het mooie is dat de meeste off-tonen ook makkelijk met elkaar combineren.

Overigens zijn wij niet tegen felle kleuren. Bij goede uitvoering kunnen deze kleuren goed werken. Dus als jij een natuurlijk oog hebt voor kleurencombinaties, zeker doen.

 4) Houd de rest simpel

4 felle kleuren

Heb je een mooi kledingstuk in een bijzondere kleur gevonden? Goed werk! Houd de rest van je outfit qua kleur basic en je zit zeker goed. Combineer die felblauwe trui dus met een grijze pantalon. De lichtgroene trui met een kaki jasje. De okergele jas met een donkerblauw pak en wit overhemd.

5) Voor wie durft: colorblocking en prints

5 colorblocking

Durf je wat meer? Kies dan juist voor meerdere kleuren en prints in één outfit. Colorblocking betekent dat je meerdere, effen kleuren in één outfit draagt. Prints zien we steeds vaker terug, ook in herenkleding. Van casual overhemden tot zakelijke colberts: allemaal zijn ze te vinden in ‘all-over-print’ (het hele kledingstuk in dezelfde print). Prints maken het leven makkelijker: ze bestaan vaak uit meerdere kleuren waardoor ze makkelijk te combineren zijn. Zo staat een geruit overhemd bij vrijwel alle kleuren.

Attention must be paid! Colorblocking is wat moeilijker want het is hierbij erg belangrijk dat de kleuren goed bij elkaar passen, maar wel van elkaar verschillen. Ben je onzeker over de combinatie? Check het dan even bij een kennis met gevoel voor kleur.

6) Ton sur Ton

6 tonsurton

Al vaker genoemd in deze blog: Ton-sur-Ton is in! Hiermee bedoelen we dat het okay is om meerdere kledingstukken van dezelfde kleur te dragen.

mart

Rapportcijfer Mart Smeets: een 3. Hoewel leuk geprobeerd, colorblocking hoef je niet zo serieus te nemen. Bovendien zijn dit alles behalve off-tonen.


Toe aan een betere kledingstijl, zonder dat het je tijd kost?

Ontdek het gemak van onze online shopping service en ontvang een persoonlijke box met herenkleding.

bestel je kledingbox


Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Nog geen reacties

Wat vind jij?